Op een continent dat geplaagd wordt door honger en armoede lijkt een duur ruimtevaartprogramma niet logisch. Toch kan juist Afrika beter profiteren van een continentaal programma dan wie dan ook.
Met het oprichten van een Egyptische ruimtevaartauthoriteit komt Afrika weer een klein stapje dichterbij een continentaal programma. Het is niet de eerste keer dat experts daarover speculeren – een soort ‘Afrikaanse ESA’ staat al decennia op het verlanglijstje. Het zal ook nog wel een hele tijd duren voor zo’n programma er is. Ruimtevaart is immers een toekomstinvestering. Waarom moet Afrika die stap eigenlijk zetten?
1. Werkgelegenheid en economische boost
Allereerst geldt voor Afrika hetzelfde als voor alle andere landen met een ruimtevaartprogramma: het levert werkgelegenheid op. Naast de 17,000 werknemers van NASA of de 2,000 van ESA werken er in Amerika en Europa bijna 2 miljoen mensen in de ruimtevaartsector, of zijn ze er via de sector werkzaam. Ruimtevaart is overal een waardevolle economische investering, zolang bedrijven orders krijgen om (onderdelen van) satellieten en raketten te bouwen.
Werkgelegenheid levert geld op, maar ook op de lange termijn is het waardevol. Een goede kenniseconomie kan waardevol zijn voor een land.
2: Landbouw
Het lijkt raar om miljoenen euro’s uit te geven aan het lanceren van raketten, terwijl er zo veel honger in Afrika is. Toch kan ruimtevaart juist meehelpen aan het oplossen van dat probleem. Het inzetten van aardobservatie- en milieusatellieten kan boeren in Afrika enorm helpen met het in kaart brengen van hun landen.
Op die manier kunnen zij bijvoorbeeld betere irrigatiesystemen installeren, hun vee effectiever laten grazen, of hun gewassen anders verbouwen. Het gebruiken van weersatellieten kan helpen bij het omgaan met droogte. De anders zo moeilijk in kaart te brengen landen worden ineens bekend. De landbouw in het land een veelvoud effectiever worden voor Afrikaanse boeren.
3: Astronomie
Een derde aspect van de ruimtevaart waarin Afrika veel kan toevoegen, is astronomie. Afrika is een van de minst lichtvervuilende continenten ter wereld, en op sommige plekken is de hemel helderder dan waar dan ook. Bovendien liggen er genoeg hooggelegen gebieden in Afrika, waardoor het bestuderen van het heelal veel makkelijker gaat dan op andere plaatsen. Daar werd eerder dit jaar al van geprofiteerd door Ethiopië, dat een groot observatorium bouwt voor precies dat doel. En ook Zuid-Afrika ziet potentie, met de ‘South African Large Telescope’ (SALT), één van de grootste telescopen ter wereld.
Afrika kan dat als voordeel inzetten, als het de handen ineen slaat. Als Afrika als continent een goede infrastructuur biedt voor astronomisch onderzoek (denk daarbij aan het beschikbaar stellen van telescopen en observatoria), dan komen de astronomen vanzelf toegestroomd.
4: Samenwerking
Afrika is een erg divers continent, op zowel aardrijkskundig als sociologisch gebied. Daar kunnen deelnemende landen veel van profiteren – meer dan bijvoorbeeld ESA-lidstaten, die op veel dezelfde gebieden een stuk minder verschillen. Een land als Zuid-Afrika, dat zelf goed satellieten bouwt, kan dan profiteren van de kennis die er in Noord-Afrika bestaat over bijvoorbeeld woestijnvorming. Een samenwerkende authoriteit zou over het hele continent de sterkste punten bij elkaar kunnen voegen.
En dan komt er nog bij kijken dat Afrika een verdeeld continent is, en meer samenwerking er niemand kwaad zou doen…
In Afrika worden ook veelvuldig communicatiesatellieten ingezet om een goede telefonie- en internetdekking te geven. Zo werkt Uganda mee aan het Radio And Internet-programma, dat radio- en internetverbindingen moet verzorgen in de afgelegen gebieden van het land. En Nigeria werkt aan een soortgelijk programma met de NigComSat-1R, die goedkoop internet naar het land moet brengen.
Waarom gebeurt er dan niks…?
Als een ruimtevaartsector zo goed is voor Afrika, waarom wordt er dan nog niets aan gedaan? De gesprekken over een centrale Afrikaanse ruimteauthoriteit lijken al jaren niet meer serieus, en buiten een sporadische opvlieging als in Egypte lijken maar weinig landen er serieus mee bezig te zijn.
Dan heeft ten eerste natuurlijk met geld te maken – ruimtevaart is een langetermijninvestering, en hoe minder wordt geinvesteerd, des te langzamer is het leerproces. Afrikaanse landen hebben simpelweg het geld niet om in een uitgebreid ruimtevaartprogramma te investeren, en als niemand daarmee begint kan dat nog lang duren. De hoop ligt daarmee op de meer welvarende landen in Afrika, zoals Egypte, Algarije, en Zuid-Afrika – vergelijkbaar met hoe ESA ooit begon met de rijkste landen als Duitsland en Frankrijk (en natuurlijk Nederland!).
Daarnaast hebben veel Afrikaanse landen maar weinig interesse in het uitbreiden van een kenniseconomie. Als honger, ziektes en oorlog eerst moeten worden opgelost, krijgt een goedlopende technologische sector niet meteen prioriteit.
In de toekomst
Toch zou dat de komende jaren wel eens kunnen veranderen, zeker als Afrika ook prive-kapitaal weet aan te trekken. Voor investeerders begint de ruimtevaartsector zeer lucratief te worden – dat laten bedrijven in Amerika en Europa al jaren zien. Daarbij gaat het niet alleen om SpaceX en Orbital, maar ook om de vele honderden bedrijven of divisies daarvan die iets in de ruimtevaart doen – denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse zonnepanelenbouwer Dutch Space.
Echter, door de opkomst van SpaceX en Orbital wordt de ruimtevaartmarkt wel steeds commerciëler, en zal er straks meer plaats zijn voor bedrijven die daar iets in betekenen. Laten we hopen dat Afrika dan meer kan investeren in de ruimtevaart.
Het is immers ontzettend goed voor het continent.
electronic fingerprinting westchester ny
Upon getting been fingerprinted, the fingerprint technician will transmit the fingerprint data electronically to the Florida Department
of Legislation Enforcement (FDLE).
senuke service warrior forum
Whereas you can get the instruments individually, it is
best to get the full suite of tools.
XTJNBPETVVCLCWOA
I am really enjoying the theme/design of your web site. Do you ever run into any web browser compatibility issues? A small number of my blog readers have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any ideas to help fix this issue?