20140119-013332.jpg

Posted On January 19, 2014 By In Astronomie And 6473 Views

‘Mysterieuze’ vuurbol boven Nederland waargenomen

Vanuit heel Nederland was deze avond een meteoor te zien. Het gaat waarschijnlijk om een stuk ruimtesteen dat in de dampkring verbrand is.

De heldere vuurbol in de atmosfeer werd rond 21.18 waargenomen. Uit het hele land zijn meldingen binnengekomen.


Volgens Alex Scholten van de Volkssterrenwacht in Bussloo gaat het om een rotsblok “ter grootte van een voetbal, waarschijnlijk iets groter”. De werkelijke grootte van de ruimtesteen is waarschijnlijk niet te bepalen, omdat de rots hoogstwaarschijnlijk niet op de aarde terecht is gekomen.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de meteoor op de grond is neergekomen. In de hele geschiedenis is dat (in Nederland) slechts 5 keer voorgekomen.

      “Áls de meteoriet al is neergekomen, is dat in de Noordzee geweest. Meteorieten als deze komen slechts zelden op aarde neer.”
      – Alex Scholten

De meteoor lijkt op een mildere versie van wat er vorig jaar in Rusland neerstortte, maar dat is geen juiste vergelijking. Het ging in dat geval om een komeet, een bol ijs van buiten ons zonnestelsel.

Er is ook nog een verschil tussen een meteoor (de heldere ‘vlam’ die aan de hemel te zien was) en een meteoriet (een overgebleven stukje steen dat terug op aarde komt), en dan is er ook nog een asteroide, een stuk ruimtesteen dat ergens in een baan tussen 2 planeten vliegt.

Tags : , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.