Wakker_worden!

Posted On January 20, 2014 By In Astronomie And 2042 Views

UPDATE: Kometenjager Rosetta is wakker

ESA’s kometenjager Rosetta ontwaakt deze ochtend uit een maandenlange winterslaap. De sonde kan dan eindelijk op weg naar zijn eindbestemming, komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. U kunt het hier live volgen.

UPDATE 2: ROSETTA IS WAKKER! Na een aantal spannende uren is de sonde eindelijk uit zijn winterslaap ontwaakt om 19.20 (Nederlandse tijd).

UPDATE: Rosetta is wakker gemaakt. Althans, dat hopen we. Het duurt nog een goede 7 uur voor we horen of de kometenjager ook echt uit zijn winterslaap is gehaald. We houden u op de hoogte. Daarvoor kunt u ons ook volgen op Twitter.

Rosetta lanceerde in 2004 vanaf Europa’s eigen basis in Kourou (Frans Guyana). Sindsdien is de kometenjager op een lange reis door het zonnestelsel, om uiteindelijk aan te komen bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Net als in ArmageddonRosetta_twitter
Rosetta bestaat uit een orbiter en een lander. De orbiter blijft om de komeet heen draaien, en verzamelt data over de samenstelling van de ijssteen. Ondertussen zal een kleine lander afdalen richting de komeet, en iets doen wat nog nooit gebeurd is: een gecontroleerde landing uitvoeren op het hemellichaam.

Omdat de komeet steeds verder richting de zon vliegt, gaan de sonde en de lander bestuderen wat er met de komeet gebeurt als die opwarmt. Rosetta onderzoekt de samenstelling van de komeet, en de verandering van die samenstelling als hij door het zonnestelsel scheert. Dat doet Rosetta onder andere door zo’n 20 cm in het oppervlak van de komeet te boren, iets wat nog nooit gedaan is.

Ontstaan van zonnestelsel
Het belangrijkste doel van Rosetta is om meer te begrijpen over kometen – een nog steeds mysterieus verschijnsel waar we nog maar weinig over weten. 67p/Churyumov-Gerasimenko is zo oud als ons zonnestelsel (zo’n 4,6 miljard jaar), en kan ons daarom veel leren over het ontstaan daarvan. Zo vermoeden wetenschappers dat kometen ook de bouwstenen van leven bevatten.

In december 2015 is Rosettas missies voorbij. ESA hoopt tegen die tijd genoeg waardevolle data te hebben verzameld om nog jaren vooruit te kunnen.

Het zal even duren voor we weten of het wakker maken gelukt is. Het duurt maar liefst 7 uur voor het signaal via Rosetta weer terug op aarde komt. Op onderstaand filmpje is te zien welke fases de sonde doorgaat voor hij volledig wakker is.

Lange rit
De reden dat Rosettas reis zo lang is, is omdat de kometenjager eerst op snelheid moest komen. Er is geen raket beschikbaar die de sonde zo ver naar de komeet kan schieten, dus cirkelde Rosetta eerst een aantal keren om de zon heen. Terwijl hij daar vloog, kreeg hij een paar zwaartekrachtslingers mee van fly-by’s om Mars (in 2007) en de aarde (in 2005, 2007, en 2009). In het onderstaande filmpje kunt u de reis van Rosetta duidelijker zien.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.