image

Posted On January 21, 2014 By In Astronomie, Ruimtevaart And 4521 Views

Wetenschappers staan voor raadsel door mysterieus verschenen Mars-steen

Na 10 jaar op Mars kan rover Opportunity de wereld nog steeds verrassen. De rover vond deze week een mysterieuze steen, die er plotseling verschenen leek te zijn. De wetenschappers staan voor een raadsel.

Op de foto’s die Opportunity dagelijks naar de aarde stuurt, verscheen plotseling een onbekende steen. Tijdens Sol 3528 (een Sol is één dag op Mars) lijkt er nog niets aan de hand, maar op de foto’s van Sol 3540 is duidelijk een nieuwe steen te zien die er eerder niet lag.

image

‘Hoogtepunt Eiland’
De steen ligt een paar centimeter van Opportunity af, en is inmiddels omgedoopt tot ‘Hoogtepunt Eiland’. De onderzoekers van het Jet Propulsion Laboratory staan voor een raadsel over de oorsprong van de steen. 

Maar wat is het?
Bij JPL hebben ze wel een paar ideeën over de mogelijke verschijning, maar niemand weet het echt zeker. Het zou een meteoriet kunnen zien – Mars wordt om de haverklap gebombardeerd met ruimtestenen. Toch lijkt de kans op een meteorietinslag enkele centimeters van de rover erg onwaarschijnlijk.

De meest logische verklaring, zegt JPL, is dat Opportunity de steen er zelf heeft neergelegd, bijvoorbeeld met het draaien van zijn wielen.

Ondersteboven
Op ingezoomde beelden van de steen zijn sporen van zwavel, magnesium en mangaan te zien – van dat laatste zelfs méér dan normaal. Volgens de onderzoekers is de steen ondersteboven gegooid, wat er op wijst dat Opportunity dat zelf heeft gedaan met zijn wielen.

Toch is nog niets zeker. De mysterieuze rots zal de wetenschappers nog wel een tijdje bezig houden.

Tags : , , ,

About

One Response

  1. Pingback: reference

Leave a Reply

Your email address will not be published.