Egypte_space

Posted On January 18, 2014 By In Politiek, Ruimtevaart And 2562 Views

Egypte begint eigen (Afrikaans) ruimteagentschap

Egypte wil volgend jaar een tweede satelliet lanceren. De EgyptSat 2 moet een eerste stap in de richting van een Egyptisch ruimteagentschap betekenen, al komen er veel kritische geluiden op het programma.

Egypte wil uiteindelijk naar een nationaal ruimteagentschap, dat het de huidige Nationale Authoriteit voor Aardobservatie en Ruimtevaartwetenschap moet vervangen. Het nieuwe ruimteagentschap zou direct aan de regering van het land moeten rapporteren, over voornamelijk het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe ruimtevaarttechnieken zoals satellieten.

Egyptes eigen ruimtevaartprogramma
Momenteel zou de Egyptische interim-regering het oprichten van een Egyptische Ruimte-Authoriteit onderzoeken.

      “Een nationaal ruimteagentschap is goed voor onze technologische sector. Het moet dan de huidige, onofficiele authoriteit overnemen, die weinig subsidie krijgt en geen duidelijke doelstellingen heeft. “

Voor heel Afrika
Een nationaal Egyptisch ruimtevaartprogramma zou de grondlegging kunnen worden van een Afrikaanse ruimtevaartauthoriteit, naar het voorbeeld van ESA. Egypte werkt nu al samen met andere landen op het gebied van ruimtevaart en astronomie, zoals Algarije en Zuid-Afrika. Over een Afrikaans ruimteagentschap wordt al jaren gepraat.

Een Afrikaans programma kan erg goed zijn voor landen als Egypte. Het land zou daarbij gebruik kunnen maken van de expertise van bijvoorbeeld het verdergevorderde Zuid-Afrika.

Leren van fouten
Toch zijn veel experts nog skeptisch over de haalbaarheid van zo’n plan. Egypte heeft volgens hen niet geleerd van haar fouten.

De EgyptSat-2 is niet de eerste stap van het land in de ruimtevaart. In 2010 lanceerde Egypte al een experimentele aardobservatiesatelliet, de eerste satelliet die het land zelf bouwde. Daarvóór kocht Egypte haar satellieten altijd, zoals Nilesat-1. EgyptSat-1 werd gezien als een technologische mijlpaal voor het land.

Kennis verloren
Het contact met EgyptSat-1 raakte in 2010 echter onverwacht verloren, waardoor de ontwikkeling van zijn opvolger werd uitgesteld. Sindsdien zijn veel technici vertrokken naar andere projecten, omdat Egypte weinig werkgelegenheid heeft in de ruimtevaarttechnologie.

      “Veel ingenieurs hebben ander werk gevonden. Sommigen werken nu in koelkastfabrieken of als monteurs in pretparken. Egypte heeft nooit onderzocht wat er mis is gegaan met de eerste EgyptSat, dus weten we ook niet hoe we moeten verbeteren.

      Een van de belangrijkste stappen in ontwikkeling is het leren van je fouten. Nu is het alsof Egypte weer helemaal opnieuw moet beginnen met leren.

Tags : , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.