ghana_space

Posted On January 3, 2015 By In Ruimtevaart And 1772 Views

Ghana begint eigen satellietprogramma

Ghana heeft de eerste stap gezet naar een eigen satellietprogramma. Het Afrikaanse land heeft een planning gemaakt om zijn eerste kunstmaan te lanceren, de Ghanasat 1.

De eerste Ghanese satelliet moet in 2020 worden gelanceerd, als alles volgens plan verloopt. Dan wil Ghana een aardobservatiesatelliet lanceren – en mogelijk later meer.

Infrastructuur

Voor het zover is, moet er wel de juiste infrastructuur worden gelegd voor zo’n satellietprogramma. Dat begint al dit jaar. Ghana wil dan een datacentrum bouwen waarin het beelden kan verwerken van een Italiaanse satelliet. Het land krijgt daarvoor toegang tot radarbeelden van de COSMO-SkyMed-satelliet van het Italiaanse ruimteagentschap. Die beelden krijgt het land aangeleverd van Italië zelf.

Aardobservatie

Ergens tussen 2016 en 2020 moet een nieuw grondcentrum worden gebouwd, dat beelden van meerdere aardobservatiesatellieten zelf kan ontvangen. In 2020 moet dan uiteindelijk een eigen satelliet worden gebouwd. Het gaat om een aardobservatiesatelliet die boven de evenaar gaat hangen – de eerste satelliet die permanent boven West-Afrika vliegt.

Land bestuderen

Ghana kan veel baat hebben bij een eigen systeem van satellieten. Het land wil de beelden van de satellieten gebruiken voor het observeren van het land, waardoor boeren hun akkers beter kunnen benutten en waardoor natuurgebieden beter beschermd kunnen worden.

      “De laatste jaren zien we dat veel van onze Afrikaanse buren ook in de ruimtevaart zijn gestapt en dat dat veel resultaat heeft opgeleverd. Ghana kan daarbij niet achter blijven lopen.”
      – Benjamin Jabez Nyarko, het hoofd van het Ghanees Instituut voor Ruimtevaart en Technologie.

Afrika als nieuwe ruimtegrootmacht?

Afrika zet de laatste jaren steeds meer voorzichtige stapjes in de ruimtevaart. Diverse landen op het continent hebben inmiddels een ruimtevaartprogramma, zoals Ethiopië en Zuid-Afrika. Hun activiteiten verschillen van het bouwen van satellieten tot het opzetten van grote telescopen. Het land heeft veel baat bij een goed ruimtevaartprogramma, zoals we eerder al schreven in dit artikel

Tags : , , , ,

About

Comments are closed.