Africa_from_space

Posted On September 25, 2013 By In Ruimtevaart And 5804 Views

Zuid-Afrika zet belangrijke stap in internationale ruimtesamenwerking

Africa_from_space

Het Zuid-Afrikaanse bedrijf SpaceTeq is officieel lid geworden van de International Astronautical Federation. Dat lidmaatschap kan Zuid-Afrika verder helpen in de internationale ruimtevaart. Als eerste daad wil SpaceTeq een eigen observatiesatelliet installeren.

SpaceTeq was al langer bezig met de ontwikkeling van een eigen satelliet, de EO-Sat1. De multispectrale satelliet zou in 2017 operationeel moeten zijn.

SpaceTeq is de ruimtevaarttak van het grote defensiebedrijf Denel Dynamics, een grote wapenfabrikant die zich specialiseert in raketten en drones. Denel is volledig in handen van de Zuid-Afrikaanse overheid. In juni nam Denel ook al satellietfabrikant SunSpace over. Met de kennis die SunSpace meenam, werd SpaceTeq een technologisch hoogwaardige satellietontwikkelaar.

Veel functies
De EO-Sat1 gaat volgens Denel vooral ingezet worden op het gebied van gewassenbescherming, planologie, veiligheid, en rampenbestrijding. 

Veel meer kan Denel nog niet zeggen over de satelliet. Over de kosten van ontwikkeling, wie het ding gaat lanceren en of er al kopers zijn, houdt het bedrijf voorlopig de boot af. “Dat hangt af van de behoeftes die we hiermee vervullen,” zegt een woordvoerster van Denel.

Sterke samenwerking
Het lidmaatschap werd officieel gemaakt op het International Astronautical Congress dat op dit moment plaatsvindt in Beijing.

Door dit lidmaatschap kan SpaceTeq goede samenwerkingen aangaan met andere landen die ook bij de IAF zijn aangesloten. Zo zou het bedrijf makkelijker een land of bedrijf kunnen kiezen dat de satelliet lanceert. 

De CEO van Denel Dynamics, Tsepo Mohaneng, is verheugd over het lidmaatschap. “De ruimte is een nieuwe uitdaging voor Afrika, en deze officiële toelating tot de internationale ruimtevaartgemeenschap betekent dat Zuid-Afrika gewaardeerd wordt voor haar ontwikkelingen in ruimtevaartwetenschap en -technologie.”

Nuttige industrie
Er wordt soms lacherig gedaan over Afrika’s ruimtevaartprogramma, maar dat is niet terecht. Het continent kan als geen ander profiteren van een sterke technologische sector. Daarnaast hebben veel landen baat bij agriculturele projecten die met aardobservatiesatellieten begeleid worden. En veel Afrikaanse landen, zoals Kenia, zien astronomie als een bron van inkomsten – waarbij ze handig gebruik maken van de heldere lucht boven het continent.

Tags : , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.