Expeditie_37_38

Posted On September 25, 2013 By In Ruimtevaart And 1653 Views

UPDATE: Astronauten op weg naar ISS

Expeditie_37_38

Vanavond vliegen drie nieuwe bemanningsleden naar het International Space Station. De lancering vanuit Kazachstan is hier live te volgen.

UPDATE: De lancering is goed gegaan. De Soyuz-TMA-10M is op weg naar het ISS waar het over 6 uur aan zal koppelen. Alle zonnepanelen en instrumenten zijn succesvol uitgerold. Via de onderstaande livestream is vannacht om 04:48 de koppeling live te volgen.Live streaming video by Ustream

De Expedition 37-crew bestaat uit de Russen Oleg Kotov (commandant van de Soyuz-capsule) en Sergey Ryazanskiy, en de Amerikaan Mike Hopkins. Het is voor Kotov de derde keer dat hij het ruimtestation bezoekt. Voor de andere twee zal het hun eerste keer zijn.

Het drietal zal om 22.58 (Nederlandse tijd) gelanceerd worden aan boord van een Soyuz TMA-10M. De capsule zal 6 uur later, na slechts 4 rondes om de aarde bij het ISS aankoppelen, om 04.48 op donderdagochtend. Daarmee neemt de Soyuz een snellere route. In plaats van de gebruikelijke 3 dagen duurt een ritje naar het ISS nu nog maar 6 uur. Het is de derde keer dat astronauten via deze snellere route naar het ISS vliegen.

Het trio blijft tot maart 2014 in het ruimtestation.

In het ISS worden zij opgewacht door hun collega’s Fyodor Yurchikin (commandant, Roscosmos), Karen Nyberg (NASA) en Luca Parmitano (ESA, Italie). De huidige bemmaning zit al sinds 28 mei in het ruimtestation en zal 11 november weer vertrekken.

Drukke tijden
Het worden een paar drukke maanden in en om het ISS. Niet alleen komen er diverse vrachtschepen voorbij, maar ook zullen er tijdelijk maar liefst 9 astronauten aanwezig zijn in het ruimtestation. Dat is in de geschiedenis van het ISS slechts één keer eerder voorgekomen.

Daarnaast vindt er in november nog een speciale gebeurtenis plaats: de Olympische fakkel komt naar het ISS! De fakkel gaat mee aan boord van de volgende Soyuz-missie en zal op een ruimtewandeling mee naar buiten gaan op 9 november. Twee dagen later zal de fakkel weer naar huis keren. De fakkel gaat omhoog in het kader van de Russische Winterspelen.

Het naar boven brengen van de fakkel is zo’n belangrijke gebeurtenis, dat mission control besloot die vlucht een week te vervroegen. Er zullen dus tussen 7 en 11 november maar liefst 9 astronauten aan boord van het ISS wonen.

Spitsuur
Deze lancering is tevens de reden dat eerder deze week een bevoorrading naar het station werd uitgesteld. NASA gaf het lanceren van de astronauten prioriteit, waardoor het nog tot zaterdag duurt voor de commerciële Cygnus-capsule kan aankoppelen.

Een week nadat de Cygnus-capsule afkoppelt, is het de beurt voor dat andere commerciele vaartuig, de Dragon van SpaceX. Dit vrachtschip zal daarna aankomen bij het ISS.

Tags : ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.