20130922-114855.jpg

Posted On September 22, 2013 By In Ruimtevaart And 7985 Views

UPDATE: Cygnus-vrachtschip met vertraging naar ISS

20130922-114855.jpg

Het vrachtschip Cygnus komt vanwege een softwarefout pas dinsdag zondag aan bij het ISS. Het commerciële ruimtevaartuig, dat afgelopen donderdag werd gelanceerd, kampt met problemen in het GPS-systeem.

UPDATE: Het gaat nog langer duren voordat Cygnus bij het ISS zal aankomen. Eerst moet namelijk een bemande Soyuz-capsule naar het ISS. In overleg met NASA is besloten dat die lancering voorrang krijgt. De lancering staat voor morgen gepland en is hier live te volgen.

De nieuwe ontwikkelingen zijn een flinke domper voor ontwikkelaar Orbital Sciences. Dit is de eerste vlucht van het toestel, en een succesvolle aankoppeling moet aantonen dat het bedrijf haar miljoenencontract voor 9 vluchten kan volbrengen.

NASA heeft nog geen commentaar gegeven op de ontwikkelingen, en of die invloed zullen hebben op de relatie en het contract met Orbital. Dat willen ze pas doen nadat de capsule is aangekoppeld.

Dat meldt ontwikkelaar Orbital Sciences op haar website

“Rond 01.30 liep Cygnus tegen een partij onbekende data op,” verklaart het bedrijf. “Daardoor werd de benaderingsprocedure tijdelijk afgebroken.”

Ongelukkig
Voor Orbital is de fout niet prettig. De aankoppeling van deze capsule is de eerste die het bedrijf onder contract van NASA mag doen. Fouten als deze zouden er op kunnen wijzen dat Orbital nog niet helemaal klaar is voor de taak.

Orbital blijft echter positief. Het bedrijf zegt de oorzaak van het probleem te hebben gevonden en met een softwarepatch bezig te zijn. Het zal 48 uur duren voordat Cygnus opnieuw in dezelfde orbit kan komen als het ISS en een volgende aankoppelingspoging kan doen.

Mocht de volgende poging weer niet lukken, dan zal Cygnus moeten wachten tot de bemande Soyuz-capsule die volgende week lanceert, aankoppelt.

Meer fouten in commerciële sector
Het gaat de laatste tijd wel vaker mis met de commerciële ruimteschepen. Eerder deze week moest de lancering van Cygnus al verzet worden vanwege een kabelprobleem, en ook SpaceX moest een lancering laten schieten.

Vorig jaar raakte een vrachtschip van SpaceX in de ruimte nog in de problemen, toen de zonnepanelen van de Dragon-capsule dienst weigerden. Uiteindelijk is dat wel opgelost en is de Dragon toch succesvol aangekoppeld.

Als Cygnus aankoppelt aan het ISS, zullen we dat hier live streamen.

Tags : , , , ,

About

One Response

  1. Pingback: web url

Leave a Reply

Your email address will not be published.