India lanceert eind oktober haar eerste eigen sonde naar Mars, de Mars Orbiter Mission (MOM). De missie kreeg deze week een flinke klap toen bleek dat er geen methaan op de rode planeet aanwezig bleek.
Het meten van methaan in de Martiaanse atmosfeer was één van de belangrijkste doelen van de missie. Ondanks het feit dat Marsrover Curiosity geen bewijs van methaan op Mars vond, heeft de Indian Space Research Center toch besloten de missie door te zetten.
Dat maakte de Indische ruimtevaartorgnisatie eerder vandaag bekend. Een speciaal regeringscommittee heeft de plannen officieel goedgekeurd.
De Mars-orbiter wordt in een baan om de rode planeet geschoten op India’s eigen Polar Satellite Launch Vehicle. De raket is India’s meest succesvolle, met 21 goede lanceringen over 23 pogingen.
De Mars Orbiter Mission moet (naast het zoeken naar methaan) op de rode planeet onder andere foto’s gaan maken, data verzamelen, en op zoek gaan naar tekenen van leven. Maar bovenal is de missie bedoeld om India’s ruimtevaartcapaciteiten te demonstreren.
Aziatische wapenwedloop
Met de plannen hoopt India een flinke stap te kunnen zetten in wat experts zien als een “Aziatische wapenwedloop”. India concureert hard met China en Japan op het gebied van ruimtevaart, en probeert met de MOM-missie haar concurrenten een stap voor te zijn.
Het feit dat er geen methaan blijkt te zijn, maar de missie toch doorgaat, zegt daarover wel genoeg. Als India kan laten zien dat het succesvol een sonde naar Mars kan sturen, heeft het daarmee een grote strategische voorsprong op China en Japan. Het land laat daarmee zien dat het een goede partner kan zijn op het gebied van ruimtevaartontwikkelingen.
De orbiter moet in september 2014 bij Mars aankomen.
Tags : India, mars, Mars Orbiter Mission, Polar Satellite Launch Vehicle