Deep Impact

Posted On September 21, 2013 By In Astronomie And 6011 Views

R.I.P. Deep Impact | 2005 – 2013

Deep Impact

Kometenjager Deep Impact is officieel opgegeven door NASA. Het ruimtevaartuig heeft door een softwarefout geen contact meer met de aarde, en is daarom door NASA afgeschreven.

De sonde is nu officieel doodverklaard. Dat gebeurde 6 weken nadat het laatste bericht van Deep Impact binnen was gekomen.

Onbekende oorzaak
Nadat een maand geleden voor het eerst contact werd verloren, heeft mission control eerst nog een tijd geprobeerd dat weer te herstellen. Dat is nu niet gelukt, laat het Jet Propulsion Laboratory weten.
De precieze oorzaak van het probleem is onbekend, maar de wetenschappers vermoeden dat het aan de tijdcontroles van de klokken ligt. Daardoor zou Deep Impact haar ori├źntatie kwijt zijn geraakt en zouden de antennes niet langer richting de aarde gericht zijn.

Deep Impact was de voornaamste onderzoekssonde van kometen. Ruim 9 jaar lang onderzocht het vaartuig enkele kometen, maakte het ruim een half miloen foto’s, en deed een zogenaamde fly by rond een komeet. Alles bij elkaar legde Deep Impact 7,58 miljard kilometer af.

Langer dan gedacht
Deep Impact zou in eerste instantie slechts 6 maanden opereren, maar de missie bleek zo’n succes dat besloten werd verder te gaan met onderzoek. Momenteel draait de sonde, die in 2005 werd gelanceerd, al ruim 9 jaar mee.

Aanvankelijk zou Deep Impact de komeet Tempel-1 onderzoeken, maar het hoogtepunt van de missie werd de fly by rond komeet Hartley-2 (op 4 november 2010). Daarnaast heeft de sonde waardevolle data geleverd over de baan van planeten rondom sterren, en maakte het foto’s van de aarde en de maan. Ook deed

De sonde bevestigde onder andere de aanwezigheid van water op de maan, en stuurde impactsondes af op kometen waardoor veel data kon worden verzameld over materiaal waaruit zij bestaan.

Niet getreurd
Toch probeert NASA niet om Deep Impact te treuren. “De sonde heeft ondanks haar plotselinge afscheid meer resultaten gebracht dan we ooit hadden durven dromen,” zegt Lindley Johnson van NASA. “Deep Impact heeft alles wat we dachten te weten over kometen volledig overhoop gehaald en een schat aan informatie gegeven die gebruikt kan worden voor toekomstig onderzoek.”

Deep Impact is 9 jaar oud geworden.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.