image

Posted On January 6, 2015 By In Ruimtevaart, Video And 1828 Views

SpaceX probeert opnieuw zee-landing met raket

SpaceX probeert onderneemt vandaag een nieuwe poging om zijn Falcon-raket veilig terug op aarde te laten landen. Het bedrijf lanceert vandaag een Dragon-capsule met vracht naar het ISS, en probeert na de lancering de eerste trap zachtjes te landen op een drijvend platform in de zee.

De lancering is hier live te volgen. De raket stijgt om 12.20 Nederlandse tijd op vanaf Cape Canaveral in Florida.

Revolutionair

Als het SpaceX lukt om de raket te laten landen, is dat revolutonair. Dat zou namelijk betekenen dat de eerste trap van de raket opnieuw te gebruiken is voor een volgende lancering. Normaal gesproken wordt de raket in de oceaan gegooid na de lancering.

Als de raket opnieuw kan worden gebruikt, betekent dat dat de hele lanceermarkt op zijn kop komt te staan. SpaceX kan dan lanceringen aanbieden die wel 80% goedkoper zijn dan normaal – terwijl het bedrijf nu al één van de goedkoopste op de markt is.

Grasshopper-experimenten

SpaceX experimenteert al langer met raketten die weer kunnen landen na de lancering. Daarvoor had het bedrijf altijd een prototype, genaamd de Grasshopper. De technologie daarvan is nu geïmplementeerd in de Falcon 9, de raket die SpaceX standaard gebruikt voor lanceringen.

Mis

Tijdens eerdere proefvluchten probeerde SpaceX al om de raket gecontroleerd terug te krijgen op aarde. Dat ging de vorige keer nog mis. Hoewel de raket op de goede plek terecht kwam, viel hij ook om en zonk hij naar de zeebodem.

Drijvend platform

Het is nu niet alleen de bedoeling de raket gecontroleerd te laten landen, maar om hem zelfs terug te krijgen naar land. SpaceX heeft daarvoor een drijvend platform gebouwd, dat op de plek moet varen waar de raket landt. Als dat gebeurt, wordt het platform naar land gevaren en kan SpaceX proberen de raket gereed te maken voor nog een lancering.

Niet het hoofddoel

Overigens schat Elon Musk, de oprichter van SpaceX, de kans op succes op 50/50, zegt hij in een interview. Het landen van de raket is dan ook niet het hoofddoel van de missie, maar een bijkomstigheid. Als het nu niet lukt, probeert het bedrijf het de volgende keer gewoon weer. SpaceX heeft dit jaar een ambitieus schema van maar liefst 25 lanceringen staan. Dit keer gaat het om een Dragon-vrachtschip dat voedsel, kleding en wetenschappelijke instrumenten naar het International Space Station brengt. De missie is onderdeel van het Commercial Resupply Services-programma, waarbij NASA commerciële bedrijven betaalt om vracht te vervoeren. 

Tags : , ,

About

Comments are closed.