20140408-184058.jpg

Posted On April 8, 2014 By In Politiek, Ruimtevaart And 1519 Views

Zelf een maanmissie beginnen straks mogelijk met NASA’s broncodes

In je achtertuin een raket bouwen wordt binnenkort weer een klein beetje simpeler. NASA geeft namelijk de broncodes vrij van alle software die het agentschap ooit heeft gebruikt om astronauten en raketten te lanceren.

Vanaf 10 april komen (gratis!) de codes vrij van ruim 1,000 verschillende programma’s. 

Apollo-code

Bij de broncodes zitten onder andere systemen voor saaie taken als systeemmanagement of loonadministratie, maar de echt spannende software werd gebruikt tijdens het Apollo-programma om astronauten op de maan te landen.
      Daarbij is te denken aan de software voor leefsystemen of de besturing van de capsules. Maar er komen ook programma’s vrij voor robotische missies. Of dat betekent dat het besturingssysteem van Curiosity te downloaden is, weten we nog even niet, maar daar komen we vanaf volgende week achter.

IJsberen zoeken met Hubble

Ontwikkelaars van programma’s of apps kunnen met de code aan de slag. Dat gebeurt nu al – de algoritmes waarmee de Hubble-telescoop sterrenstelsels in kaart brengt werd later ook gebruikt om bijvoorbeeld de populaties van walvissen en ijsberen te meten.

(Bijna) vrij te gebruiken

In de komende weken gaat NASA de code in een doorzoekbare database plaatsen. In principe wordt de code open-source, zodat alles vrij te downloaden en te gebruiken is, maar dat geldt niet voor alles.
      Zo komt de broncode voor bijvoorbeeld cryogene raketaandrijving niet op internet te staan. Er zijn maar een paar landen die zo’n aandrijving kunnen bouwen en NASA wil niet dat dat soort informatie naar landen als Noord-Korea wordt doorgesluisd. Zo’n code wordt dan alleen beschikbaar gesteld voor andere overheidsinstanties, 

Openbaar

Het openbaar maken van de software valt onder NASA’s (en Obama’s) koers om het ruimteagentschap en andere federale instanties meer openbaar te maken voor het publiek. Het uitzoeken en verzamelen van alle software bleek nog een herculiaane opgave te zijn – de code is verdeeld over meer dan 225 projecten. NASA verwacht dan ook dat de catalogus de komende jaren alleen maar verder uitgebreid zal worden. 

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.