Soyuz-on-board-camera-sentinel

Posted On April 9, 2014 By In Ruimtevaart, Video And 8618 Views

VIDEO: Zo mooi zag je een lancering nog nooit

We kijken hier op de redactie graag naar lanceringen. 30 meter hoge brandstoftanks die gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht zijn schitterend. Maar we zagen een lancering zelden zo mooi in beeld gebracht als via deze on-board-camera’s op de Soyuz die de Sentinel-satelliet vorige week de ruimte in bracht.

De schitterende – en vooral scherpe – beelden werden opgenomen tijdens de 23 minuten durende missie van vorige week. 4 camera’s werden op de Soyuz geplaatst en geven een beeld vanaf de bovenkant van de raket.

Liftoff!

Dat begint met het loskomen van de lanceertoren en de umbilicals, die zorgen voor onder andere de brandstoftoevoer naar de raket. Als de raket los is van de toren, begint de ontsteking van de 4 boosters en gaat de raket de lucht in.

Maar de beelden worden pas écht spannend als het gevaarte buiten de dampkring komt. Dan zien we beelden die we normaal gesproken nooit zien: het afstoten van de boosters en het ontsteken van de tweede trap die het laatste zetje naar een baan om de aarde doet.

Sentinel

Aan het einde van het filmpje is te zien hoe de weer-satelliet Sentinel-1A wordt losgelaten, waarmee het belangrijke Copernicus-aardobservatieprogramma van ESA eindelijk echt begint.

De beelden zijn vrijgegeven door de 3 meewerkende instanties: Arianespace (dat de lancering verzorgde), ESA (dat de missie opzette), en Roscosmos (dat de Soyuz-raket bouwde). Het was de zevende missie die Arianespace met een Russische Soyuz uitvoerde vanaf de lanceerbasis in Frans Guyana, en de eerste waarbij camera’s aan boord van de raket werden meegestuurd.

Tags : , , , , ,

About

One Response

  1. Pingback: check it out

Leave a Reply

Your email address will not be published.