20131025-150729.jpg

Posted On October 25, 2013 By In Ruimtevaart And 6432 Views

Wetenschappers boos om Chinese namaak-rover

20131025-150729.jpg

China maakt niet alleen Rolexen en Gucci-tassen na, maar ook Mars-rovers zijn niet veilig voor de kopieerzucht van het Aziatische land. Amerikaanse wetenschappers klagen dat China’s nieuwe maanlander wel verdacht veel weg heeft van Amerikaanse Mars-rovers als Opportunity.

China lanceert waarschijnlijk eind dit jaar een eigen maan-rover. Dat valt allemaal binnen de snelle plannen van het land om binnen een paar jaar zelf mensen op de maan te zetten. Een van de eerste stappen is om eerst een rover op de maan te landen, die ook bodem- en atmosferisch onderzoek doet.

Volgens diverse Chinese wetenschappers heeft de rover weinig technologische innovatie, en speelt het land flink leentjebuur als het gaat om het ontwerp van de rover.

Copyright
Die lijkt namelijk behoorlijk op de Amerikaanse Opportunity, de voorganger van Curiosity. Niet dat dat erg is – de rovers hebben immers geen copyright – maar volgens de wetenschappers is de rover niet innovatief genoeg. Door te leunen op bestaande ontwerpen, voegt de rover maar weinig toe aan het onderzoek naar de maan. 

Het frustreert veel wetenschappers in het land dat zij zich niet kunnen mengen in de discussie. Het Chinese ruimtevaartprogramma is volledig in handen van het leger, waardoor weinig gebruik wordt gemaakt van de technologische kennis die het land heeft.

Open beleid
Vorig jaar probeerde het Chinese ruimteagentschap dat embargo open te breken. Het leger vroeg aan universiteiten en civiele wetenschapsteams om een nieuw design voor de rover te leveren. Dat was een mijlpaal in het anders zo gesloten programma.

Volgens professor Zhu Jihong van de Universiteit van Hunan is het een teleurstelling dat het leger uiteindelijk toch koos voor een al bestaand design. Zhus team bedacht zelf een rover-model dat als een spin kan lopen. 

“Ik was teleurgesteld dat het ruimteagentschap toch heeft gekozen voor een al bestaand model. Als er niet naar ons wordt geluisterd, zal de wetenschap weinig enthousiasme meer kunnen opbrengen voor toekomstige missies.”

Voordelen
Toch is Zhu niet helemaal kritisch op de aanpak. Hij ziet ook voordelen.

“Het Chinese ruimtevaartprogramma gaat heel snel, terwijl China het niet moet hebben van nieuwe innovaties. We kunnen hier juist zo’n grote stappen maken, omdat we gebruik maken van bestaande technologiën waarvan we weten dat ze werken.”

De ambities van China in de ruimte zijn groots, en het land heeft al veel successen behaald met bemande ruimtevluchten en een eigen ruimtestation. De Aziatische grootmacht werd het derde land dat zelfstandig astronauten lanceerde, en wil rond 2020 mensen op de maan neerzetten.

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.