20131030-104233.jpg

Posted On October 30, 2013 By In Ruimtevaart And 7320 Views

Britse ruimtevaartprogramma blijkt groot succes

20131030-104233.jpg

Het Britse ruimtevaartprogramma blijkt een groot succes. Dat concludeert het parlement na een onderzoek van het Wetenschaps- en Technologiecommittee.

Dat committee onderzocht het nut van het Britse ruimtevaartagentschap, een groep van 44 man die de ruimtevaartactiviteiten van Engeland coordineert. Volgens het onderzoek is de ruimtevaartsector “een succes” te noemen, met een groei van 7,5% per jaar. Naar verwachting is de sector 40 miljard pond waard tegen 2030.

Momentum
Volgens het committee zijn er nog veel verbeterpunten in de Britse ruimtevaart, maar is er “inmiddels al een flink momentum opgebouwd” in de sector.

“We zien dat er grote interesse is vanuit de industrie om zich meer te storten op de ruimtevaart,” zegt één van de commissieleden. “Er is nog veel werk te doen, maar we zijn blij dat de sector lucratief blijkt te zijn en ook door wil gaan met de huidige koers.”

Samenwerking met ESA
Toch loopt nog niet alles op rolletjes. Zo vindt het committee dat de sector meer moet samenwerken met ESA, en haar invloed in die organisatie meer moet laten spreken. “Alleen op die manier kan de groei doorzetten,” concluderen de onderzoekers.
        De Britse sector draait bijna volledig op opdrachten vanuit ESA. UKSA is er onder andere verantwoordelijk voor dat astronaut Tim Peake in 2015 de eerste Brit wordt die naar het ISS afreist. Dat kan voordelig uitpakken voor Engeland, dat in ruil daarvoor veel opdrachten binnen kan slepen.

Meer vrouwen
Een andere open deur die de onderzoekers intrappen gaat over het aantal vrouwen in de sector. Dat zijn er te weinig, zoals altijd. Het committee gaat in een vervolgonderzoek aanbevelingen doen over mogelijkheden om meer vrouwen de techniek in te krijgen.

Het Engelse ruimtevaartagentschap UKSA (United Kingdom Space Agency) werd in 2011 opgericht om “de Britse ruimtevaartsector te stimuleren en te leiden.” 
        Het programma moet ruimtevaartprojecten leiden en samen werken met ESA. Daarnaast adviseert het UKSA de regering over het ruimtevaartbeleid.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.