IMG_0261-0.JPG

Posted On August 29, 2014 By In Ruimtevaart And 7539 Views

Verloren Russische seksgekko’s terug naar aarde

Rusland heeft opnieuw contact weten te leggen met een verloren gewaande satelliet vol seksende gekko’s. De diertjes, die in de Foton M-satelliet moesten paren om de effecten van gewichtloosheid te meten, komen maandag weer terug naar aarde.

Dat zegt in ieder geval het Russische ruimteagentschap Roscosmos. De Foton M-satelliet werd op 18 juli gelanceerd op een Soyuz-raket, maar Rusland raakte 2 weken later het contact met de satelliet kwijt.

Ruimte-orgie

In de Foton-satelliet zitten een zestal gekko’s, die in hun leefruimte moeten paren zodat wetenschappers hun gedrag kunnen bestuderen. Rusland heeft nooit precies gezegd wát er precies onderzocht wordt, maar al sinds het Sovjet-tijdperk heersen er hardnekkige, maar onbevestigde geruchten dat het land experimenteert met seks in de ruimte.

Onzekerheid

Nadat Rusland het contact met de diertjes had hersteld, was het nog steeds niet zeker dat de satelliet ook terug naar huis kon komen. Omdat er zo lang geen contact was geweest, was de satelliet in een elliptische baan om de aarde terecht gekomen. Een koerswijzigingsontbranding zou de wippende reptielen wel eens de kop kunnen kosten.

Grandioze terugkeer

Roscosmos twijfelde even of het niet waardevoller was de satelliet in zijn baan te laten blijven, en de data over het paargedrag van de gekko’s van een afstand te verzamelen. Uiteindelijk is besloten toch een koerswijziging te doen, en inmiddels is de satelliet in de baan gebracht die de leefmodule van de gekko’s naar aarde moet brengen.

Als alles meezit, landen de dieren in de buurt van het Siberische Orenburg. En zo niet, ach, doesn’t matter, had sex.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.