IMG_0304.JPG

Posted On September 1, 2014 By In Ruimtevaart And 10404 Views

NASA zet Mars-rover Opportunity terug naar fabrieksinstellingen

NASA gaat de 10 jaar oude Mars-rover Opportunty terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Door de jaren heen is het interne geheugen van de robot zo vol geraakt met honderdduizenden foto’s van de Rode Planeet, dat het Jet Propulsion Lab het geheugen moet wissen om beschadigingen te voorkomen en de rover beter te laten werken.

‘Oppy’, zoals de technici bij het JPL-lab de rover liefkozend noemen, had de afgelopen maanden veel last van een vol geheugen. Daarom moest de interne computer van de rover vaak worden gereset. Op zich geen probleem, want een reset is niet schadelijk voor de rover. Het vervelende is alleen dat het telkens 1 a 2 dagen duurt voor Opportunity vervolgens weer verder kan rijden.

Slijtage

Wat ook meespeelt, is dat het geheugen altijd informatie verzamelt, zelfs als de rover ‘uit’ staat. Daardoor slijten sommige cellen van de geheugenchip, zodat de kwaliteit ervan achteruit gaat. Met de rest hoopt NASA dat de rover nog een tijdje langer door kan.

Voorbereidingen

Om dat te voorkomen gaat JPL het interne geheugen van de rover leeggooien. Daarvoor zijn de nodige voorbereidingen getroffen – zo zijn alle foto’s die de rover maakte gedownload, en is Opportunity in een veilige modus gezet die het geheugen niet gebruikt. Het is de eerste geheugenreset die de rover ooit heeft gehad.

Tough motherfucker

Opportunity werd in 2004 op Mars neergezet, samen met zijn broertje Spirit. Beide rovers zouden 90 dagen actief moeten zijn op de planeet, maar de rovers hielden het nog langer vol. Spirit kwam na 6 jaar vast te zitten in een kuil en werd als verloren beschouwd, maar Opportunity rijdt na 10 jaar nog steeds rond. 

Tags : , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.