IMG_0257.JPG

Posted On August 28, 2014 By In Ruimtevaart And 3963 Views

Astronauten krijgen slechte ogen van ruimtereizen

Er is nóg meer bewijs dat mensen eigenlijk helemaal niet geschikt zijn voor ruimtereizen. Een nieuwe, langdurige studie onder astronauten laat zien dat de ogen van ruimtevaarders zwaar te lijden hebben op een verblijf buiten de dampkring.

Meer dan 20% van de astronauten die werden onderzocht kampten met significant slechter zicht, blijkt uit het onderzoek. 21 astronauten die een langdurige missie naar het International Space Station volbrachten kampten met oogproblemen.

Zenuwbeschadiging

Het ging daarbij onder meer om beschadiging van het zenuwstelsel in de ogen en afzwakking van de iris. Er werd gekeken naar astronauten die langdurig in het ISS verbleven – zo’n 5 tot 6 maanden. Dat is de periode dat astronauten tegenwoordig bijna standaard in het ruimtestation verblijven.

Microscopisch onderzoek

Astronauten in het station meten hun ogen door een instrument dat de optische samenhang van de tomografie in het oog bekijkt, als een soort microscoop voor het oog. Daarbij wordt gekeken naar de druk op de oogballen en veranderingen in de oogstructuur. De onderzoekers suggereren dat een verandering van de koolstofdioxidewaarden in het ruimtestation, die mogelijk een effect hebben op de zichtskwaliteit van astronauten. 

Effect van lange ruimtereizen

De effecten van langdurige ruimtevluchten worden steeds interessanter, omdat ruimteagentschappen als NASA in de nabije toekomst astronauten naar Mars willen sturen. Dergelijke reizen duren vele maanden.
      Mede om daar onderzoek over te doen gaat volgend jaar voor het eerst twee astronauten naar het ISS. Een Rus en een Amerikaan zullen vanaf 2015 ruim 12 maanden in het station verblijven.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.