Rusland stopt in 2016 vermoedelijk met het financieren van de Kazachstaanse lanceerbasis Baikonoer. Dat zouden bronnen binnen de ruimtebasis hebben gezegd tegen de Russische krant Izvestia. Het Baikonoer Kosmodrome is nu nog de enige plek op aarde van waar astronauten naar het ISS kunnen vliegen.
In de aanvankelijke budgetplannen van Rusland zou er in 2016 nog zo’n 2,5 miljard roebel (504 miljoen euro) naar het Kosmodrome gaan, maar volgens een nieuwe opzet zou er in dat jaar geen cent meer worden besteed aan Baikonoer.
Lease
Baikonoer is de standaard lanceerbasis van de Russen, die al sinds de eerste vlucht van Joeri Gagarin wordt gebruikt om astronauten te lanceren. De basis staat sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie echter in wat nu Kazachstan is, en Rusland betaalt ieder jaar een flink bedrag aan dat land om Baikonoer te leasen.
Autonomie
Rusland wil al jaren van die samenwerking af, niet alleen vanwege de kosten maar ook vanwege de gespannen relatie tussen de twee landen. Sinds het neerstorten van een Russische raket in juli 2013 ruziën de landen over de schoonmaakkosten van de crash.
Ook wil Rusland sinds het uitbreken van de Oekraïne-crisis autonomer worden en minder afhankelijk zijn van andere landen. Het land is daarom bezig met het bouwen van een eigen ruimtebasis, Vostochny, in het oosten van het land.
Onduidelijkheid
Het is niet duidelijk wat er nu gaat gebeuren met het lanceren van astronauten. Andere landen, ook van Europa’s ESA, kloppen bij Rusland aan om naar het ISS te vliegen. Die vluchten gaan dan vanaf Baikonoer, dus hoe dat opgelost gaat worden is niet duidelijk.
Tags : Baikonur, Kazachstan, politiek, ruimtevaart, rusland