IMG_0222.JPG

Posted On August 11, 2014 By In Ruimtevaart And 14819 Views

Astronauten slapen te weinig

Astronauten slapen niet genoeg en niet goed. Dat blijkt uit een studie van de Harvard Universiteit, die is gepubliceerd in The Lancet Journal of Neurology. Volgens de studie slapen astronauten steevast te kort, en ontstaan daardoor mogelijk gevaarlijke situaties.

De studie, die ook door NASA wordt ondersteund, trekt alarmerende conclusies over het slaapgedrag van de ruimtevaarders. Ze slapen structureel te weinig, wat een negatieve invloed heeft op hun werkprestaties. In noodgevallen kan onoplettendheid door slapeloosheid zelfs fatale gevolgen hebben.

Slaappillen

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan driekwart van de astronauten met grote regelmaat slaappillen nodig heeft om onder de wol te gaan, maar dat het gebruik van die slaappillen ook grote gevaren kan veroorzaken. Regelmatig zitten meerdere astronauten tegelijk aan de pillen van het soort waarbij je geen machines meer mag bedienen. En als je woont ín een gigantische machine is dat geen fijn idee…

Shuttle- en Space Station-missies

Het is het grootste onderzoek dat ooit is gedaan naar het slaappatroon van astronauten. De proef vond plaats onder 64 astronauten en keek naar 4,200 doorgebrachte nachten bij zowel de spaceshuttle-missies als missies in het International Space Station. 
      Vooral tijdens het Shuttle-tijdperk bleek slapeloosheid een groot probleem te zijn – astronauten sliepen daarin gemiddeld minder dan 6 uur per nacht. Nachten in het ISS zijn niet heel veel langer; in het ruimtestation sluiten ruimtevaarders gemiddeld iets langer dan 6 uur de ogen.

Erkende problemen

NASA erkent dat er grote problemen zijn met slecht slapen, al probeert het ruimteagentschap zijn astronauten wel aan banden te houden. Zo is er iedere nacht 8,5 uur slaap ingecalculeerd, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. Astronauten slapen in de praktijk toch tussen gigantische, lawaaiige machines en hebben vaak stress over hun missie.

Bovendien is de niet-aflatende werkdruk onder de astronauten waanzinnig hoog. Ze werken bijna de klok rond en moeten daarnaast nog tijd vinden voor de broodnodige ontspanning, of communicatie met het thuisfront. 

NASA heeft inmiddels aangegeven het rapport te bestuderen, zodat het ruimteagentschap de situatie kan verbeteren.

Tags : , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.