IMG_0225.JPG

Posted On August 12, 2014 By In Ruimtevaart And 11795 Views

Laatste Europese ATV koppelt aan ISS

Het vijfde (en laatste) Europese vrachtschip ATV is vanmiddag succesvol aan het ISS aangekoppeld. Het Automated Transfer Vehicle, met de bijnaam Georges Lamaitre, bracht ruim 7,200 kilo voedsel, water en kleding naar de astronauten in het ruimtestation.

Het vrachtschip werd al op 29 juli gelanceerd aan boord van een Europese Ariane 5-raket vanaf ESA’s eigen basis in Kourou, Frans Guyana. Tijdens de 2 weken durende reis naar het ruimtestation voerde het vrachtschip diverse koerswijzigingen door, zodat het vanmiddag om 14.17 kon aankoppelen aan het ISS.

Automatisch

Dat aankoppelen gaat zonder tussenkomst van de crew aan boord, al staan de astronauten wel op standby voor het geval er iets misgaat. Alle 5 de ATV-dockings zijn tot nu toe succesvol automatisch uitgevoerd, door middel van een complex systeem van videometers en lasterbeams.

Omhoog stuwen

De ATV kan in theorie aan iedere dockingpoort aankoppelen waar ook Sojoez- en Progress-schepen aan koppelen, maar het Automated Transfer Vehicle moet uiteindelijk het ISS ook omhoog stuwen. Daarom is het ruimteschip aan de ‘achterzijde’ van het station gekoppeld, aan de Russische Zvezda-module.

Het vrachtschip blijft nog tot januari aan het station hangen. Daarna zal het terugvallen naar de atmosfeer, waarbij het ruim 2,200 kilo aan afval uit het station meeneemt. 

ESA’s bijdrage

De ATV is het standaard vrachtschip van het Europese ruimteagentschap ESA. De 20 deelnemende landen gebruiken de ATV als Europese bijdrage aan het ISS, die in totaal 8,3% bedraagt. Nu de vijfde en laatste ATV is aangekoppel, heeft ESA zijn ISS-bijdrage tot 2017 voldaan.

Het International Space Station heeft echter een verlengde levensduur tot 2020. Om aan de verplichtingen tot die tijd te doen, zal ESA de Amerikanen helpen met het bouwen van hun nieuwe bemande capsule, het Orion Multipurpose Crew Vehicle. 

Tags : , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.