20140420-163513.jpg

Posted On April 20, 2014 By In Ruimtevaart And 12289 Views

Rusland gaat eindelijk nieuwe Angara-raket lanceren

Rusland gaat nog deze zomer eindelijk de Angara-raket in gebruik nemen. Op 25 juni wordt een eerste testvlucht gedaan, meldt een woordvoerder van het Russische ruimteagentschap Roscosmos.

De Angara 1.2 werd in de jaren 90 ontworpen zodat Rusland een geheel eigen raket zou hebben. De huidige Soyuz- en Proton-raketten bevatten nog veel onderdelen uit voormalige Sovjet-landen, en daar wil Rusland onafhankelijker van worden. De bouw van de Angara werd echter lange tijd uitgesteld.

Uitbreiden

De Angara zal aanvankelijk alleen kleine ladingen naar low earth orbit brengen, maar later wordt de raket uitgebreid zodat ook zwaardere vrachten verder de ruimte in kunnen worden gebracht.

Gedonder met Kazachstan

Momenteel gebruikt Rusland daar nog Proton-raketten voor, maar de lanceringen daarvan zorgen voor veel diplomatieke spanningen met Kazachstan. Proton-raketten bevatten een giftige brandstof, en de authoriteiten vinden dat die het ecosysteem rondom de Kazachstaanse lanceerbasis Baikonur beschadigen. Rusland least de lanceerbasis van Kazachstan, maar wil daar uiteindelijk vanaf vanwege de hoge kosten en het gedoe er omheen.

De nieuwe raket gaat dan ook lanceren vanaf Ruslands eigen basis Plesetsk, ergens in het verre oosten van het land.

Tags : , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.