20140420-202427.jpg

Posted On April 20, 2014 By In Ruimtevaart And 12600 Views

China doet nog één poging met maanrover Yutu

Chinese ingenieurs doen nog één laatste poging de maanrover Yutu weer tot leven te wekken. Voor het eerst sinds de rover eind januari tot stilstand kwam heeft China details gegeven over de problemen waar het maanwagentje mee kampt.

Volgens experts van het Chinese Genootschap voor Ruimtevaartonderzoek kampt Yutu met een probleem aan de stroomtoevoer. De elektrische aandrijving van de rover wordt geblokkeerd, en technici proberen de stroom nu op een of andere manier om die blokkade heen te leiden.

      Je moet het zien alsof er in het menselijk lichaam een haarvat vast komt te zitten. Yutu heeft daar nu last van, en we moeten kijken of we de stroom ergens anders langs kunnen sturen.”

Aandrijving

Vooralsnog wordt werkt alleen de aandrijving van de rover niet meer. Yutu kan niet meer rijden, maar ook bijvoorbeeld de zonnepanelen niet meer inklappen. Alle instrumenten werken nog wel. Daarmee wordt nog dagelijks veel waardevolle data verzameld. 

Ambities

China heeft inmiddels bekendgemaakt nog een laatste wanhoopspoging te ondernemen, maar het land houdt er inmiddels rekening mee dat de missie afgeschreven kan worden. Het land heeft niks gezegd over wat het stopzetten van de missie zou betekenen voor de ruimte-ambities van het land. China werkt er hard aan om uiteindelijk astronauten op de maan te kunnen landen. Ter voorbereiding werd daarom Yutu gestuurd, als test om te zien of een zachte landing mogelijk was.

Yutu werd vlak voor kerst op de maan gezet als onderdeel van de Chang’e 3-missie. Daartoe behoorde ook een sonde, die overigens nog steeds operationeel is. De rover zou aanvankelijk 3 maanden moeten rondrijden, maar na 6 weken stopte hij plotseling met werken. Hij heeft slechts 20 meter afgelegd.

Tags : , , , ,

About

3 Responses

 1. It is also true that thieves are not extremely fond of fences andd the presence of a fence caan shield
  you from unwanted access to your house,
  but when a fence is also high it offers a sanctuary for them.

 2. If yоu properly identify tһe signs in kids, it mɑy be controlled from fuгther damage.
  Ᏼу conventional medical definition, blood pressure levels (BP) іs understood tߋ bе thee force of blood up againstt tһe arteries
  in the event the heart beats, and also oncе the heeart rests.

  Аs a diabetic, it’s not gokd foг you үou can eat only twice
  оr thrice daily, f᧐r such meal iѕ frequently heavy.

 3. Hello to every body, it’s my first go to see
  of this website; this web site contains remarkable and truly fine stuff
  in favor of visitors.

Leave a Reply

Your email address will not be published.