20140209-170701.jpg

Posted On February 9, 2014 By In Politiek, Ruimtevaart And 13242 Views

Rusland saboteert Kazachstaanse ruimteplannen

Rusland houdt de bouw van een Kazachstaanse ruimtevaartfaciliteit bewust tegen, klagen hooggeplaatste officieren binnen het ruimteagentschap Kazcosmos. Rusland zou afspraken schenden door zijn eigen lanceerbasis te gebruiken, in plaats van die in Kazachstan te bouwen.

Rusland maakt op dit moment gebruik van het Baikonoer Cosmodrome in Kazachstan (waar ook Andre Kuipers van lanceerde). Baikonour heeft 15 lanceerplatformen, waar Rusland bemande en onbemande raketten vanaf lanceert. Rusland least Baikonour van Kazachstan voor zo’n 115 miljoen euro per jaar.

Eigen lanceerbasis in eigen land
Maar Kazachstan wil nu haar eigen ruimtevaartprogramma uitbreiden. Daarvoor wil het land een nieuwe lanceerbasis bouwen, genaamd Baiterek. Baiterek moet van Kazachstan zelf worden, maar heeft Rusland nog steeds nodig als belangrijke klant. Daarom is in 2004 afgesproken dat Rusland Baiterek zou gebruiken voor een nieuwe raket (de Angara.

Nu gooit Rusland die afspraken echter overboord, want het land wil Angara gaan lanceren vanaf een andere basis die wél in Rusland ligt. De nieuwe raket is nog niet af, maar zodra dat wel zo is gaat die gelanceerd worden vanaf Vostochny, Rusland eigen basis in het verre oosten van het land.

Afspraken verbreken
Voor Rusland is dat veel voordeliger, want het is daarbij niet meer afhankelijk van Kazachstan. Rusland wil al veel langer weg van de basis in Kazachstan, een overblijfsel van het oude Sovjet-tijdperk. Maar Kazcosmos, het Kazachstaanse ruimtevaartprogramma, is niet blij dat Rusland het land nu verlaat. Volgens Kazachstan waren er afspraken die Rusland nu breekt.

Spanningen
De spanningen tussen Rusland en Kazachstan lopen al maanden lang hoog op sinds een raketontploffing in juni. Toen explodeerde een Russische Proton-raket die vanaf Baikonour lanceerde. De Kazachstaanse steppe raakte toen ernstig vervuild. De 2 landen hebben al maanden ruzie over wie er op moet draaien voor de schoonmaakkkosten.

Tags : , , , , ,

About

One Response

  1. A historical lesson on forgotten facts surrounding the historical past of Christianity, because it actually happened and the roles Paul and James had at its conception.

Leave a Reply

Your email address will not be published.