20140217-090235.jpg

Posted On February 17, 2014 By In Ruimtevaart And 20393 Views

Oude Sovjet-satelliet stort neer op aarde

Een oude satelliet uit de voormalige Sovjet-Unie is vanavond teruggevallen naar de aarde. De Kosmos-1220 is grotendeels opgebrand, maar vermoedelijk zijn enkele stukken ergens op het Arabisch Schiereiland terecht gekomen.

Dat meldt de Russische staatstelevisie. Het gaat om de Kosmos-1220, een oude navigatiesatelliet uit het Sovjet-tijdperk. De satelliet werd in 1980 gelanceerd om sturing te bieden aan zeeschepen, maar dat zelfde jaar nog kapot verklaard.

Omlaag getrokken
De satelliet vloog dus al sinds 1980 rond, maar de atmosferische krachten trokken de kunstmaan naar beneden tot die niet meer kon vliegen. Dat gebeurt vaker – vorig jaar kwam de Europese GOCE-satelliet ook al terug op aarde.

Meestal verbranden satellieten in de dampkring, maar vanwege de grootte en het gewicht van de Kosmos-1220 was het onvermijdelijk dat er bepaalde stukken terug op aarde kwamen. Het is nooit officieel bekend gemaakt hoeveel de Kosmos-1220 weegt, maar de Tsiklon 2-raket waarmee de satelliet destijds werd gelanceerd kon 3 ton omhoog brengen.

Parkeerplaats voor satellieten
Tegenwoordig worden kapotte of uitgewerkte satellieten in een speciale baan om de aarde ‘geparkeerd’, waar ze geen overlast vormen voor andere, nog werkende satellieten of voor raketlanceringen. Toen de Sovjet-satelliet echter werd gelanceerd waren daar nog geen afspraken over.

Tags : , , , ,

About

One Response

  1. This really answered my problem, thank you! Go to my website : http://www.neofic.com .

Leave a Reply

Your email address will not be published.