9

Posted On February 16, 2014 By In Achtergrond, Astronomie, Ruimtevaart And 7834 Views

De beste video’s en foto’s van deze week (9)

Iedere week plaatsen we hier de beste video’s en foto’s die we deze week voorbij zagen komen. Deze week: een imitatie van de maanlanding, de Olympische Spelen vanuit de ruimte, en een lancering vanaf 400 kilometer boven de aarde.

Morpheus
Deze week vond de meest complete test tot nu toe van NASA’s nieuwe Morpheus Lander plaats. Morpheus is een experimenteel programma waarbij een ruimtevoertuig kan verticaal kan opstijgen en landen op een ander hemellichaam, vergelijkbaar met hoe de Lunar Excursion Module tijdens de maanlanding neerkwam. Morpheus is geen definitieve lander, maar een experimenteel project waarin allerlei verschillende technieken kunnen worden getest. Het ziet er in ieder geval heel gaaf uit.

Stukje Japanse cultuur naar de aarde toe
Astronaut Koichi Wakata weet wel hoe hij zich moet vermaken in het International Space Station, al worden zijn grappen wel een beetje oud. Een tijd geleden maakte hij al een foto van een verse appel die door een vrachtschip werd gebracht, maar ook met de nieuw aangekomen lading van 2 weken geleden werden de astronauten weer voorzien van vers fruit.

Dit keer fotografeerde Wakata niet alleen de appel (met het Cygnus-vrachtschip op de achtergrond), maar hij maakte er ook een typisch Japanse haiku bij.

Het is niet overigens de enige foto van Wakata vanuit het ISS maakte. De Japanner maakte ook deze prachtige foto van een maansikkel met de aarde op de voorgrond.

Let the games begin
De Olympische Spelen in Sotsji zijn nog in volle gang, en het ziet er prachtig uit van boven. Eerder lieten we al zien hoe Sotsji eruit zag voor NASA’s Terra-satelliet, maar ook vanuit het International Space Station is de stad prachtig. Zeker als je er ‘s avonds overheen vliegt en je dit prachtige schouwspel kan zien, zoals op deze foto te zien is.

Naar de ruimte, vanuit de ruimte
Het is niet het enige mooie wat je kunt ziet vanuit het ISS. Ook dit is een geweldig beeld: de lancering van de Ariane-5, die we al eerder lieten zien, maar dan vanuit Low Earth Orbit. Gemaakt door Rick Masstracchio.

Kun je het ISS zien met het blote oog
Nu is dat heel fijn voor de 6 astronauten die het Space Station momenteel bewonen, maar wij houden er op aarde alleen de foto’s aan over. Laten we de vraag eens omdraaien: Wat kunnen wij vanuit de aarde zien in de ruimte? Kunnen we bijvoorbeeld het ISS zelf zien met het blote oog? En dan bedoelen we niet de zonnepanelen die je op een heldere avond weerkaatst kan zien, maar het echte station. Gelukkig vindt de Youtuber HeadSqueeze dat voor ons uit.


De Planeten
27 maart komt de muziekfilm The Planets naar Nederland. De film laat prachtige NASA-beelden van de aarde zien, terwijl de begeleiding van het Rotterdam Philharmonic komt. Bekijk deze korte maar mooie trailer maar eens. Wij hebben onze kaarten in ieder geval al binnen!

Verjaardag van een ramp
Gisteren was het precies een jaar geleden dat een meteoriet in Rusland neerstortte. De inslag verwondde 1,200 mensen, veroorzaakte schade aan honderden huizen, en liet ons nog eens zien hoe kwetsbaar de aarde wel niet is. Hoog tijd om nog eens te kijken hoe waanzinnig die beelden eigenlijk wel niet waren.

Tags : , , , , , , , , , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.