mars_2020

Posted On January 22, 2014 By In Achtergrond And 6326 Views

NASA bedolven onder missievoorstellen

NASA heeft 58 voorstellen ontvangen voor instrumenten die mee kunnen op de toekomstige marsrover van het agentschap. Dat zijn er ruim 2 keer zo veel als voor een normale missie.

In 2020 stuurt NASA een nieuwe rover naar Mars. De opvolger van Curiosity moet nog geavanceerder zijn dan zijn voorganger, en moet de mogelijkheden voor een eventuele bemande missie gaan onderzoeken. Het belangrijkste doel van de rover is het zoeken naar bewijs dat er ooit leven is geweest op Mars. De voorstellen die zijn ontvangen kunnen helpen bij het beantwoorden van die vraag.

NASA stelde in september dit jaar voor dat universiteiten, onderzoeksinstellingen en industrieën een voorstel mochten doen om instrumenten op de nieuwe rover te zetten. 15 januari sloot de inschrijfdatum daarvoor. NASA is blij met de vele reacties.

      “Een goed voorstel schrijven voor een wetenschappelijke missie is extreem lastig en tijdrovend. We waarderen alle reacties en we zijn erg gelukkig met de steun en het enthousiasme voor de missie. We gaan er voor zorgen dat de we een gevarieerd scala aan instrumenten kunnen selecteren, waarmee we net een stapje verder kunnen gaan in marswetenschap.”
      – John Grunsfeld, vertegenwoordiger van NASA’s wetenschapsprogramma.

NASA gaat nu ieder voorstel bestuderen en afwegen. Het agentschap wil de komende 5 maanden bekend maken welke instrumenten op de rover kunnen worden gebouwd.

Mars onderzoeken
De nieuwe rover van Amerika’s ruimteagentschap is onderdeel van het Mars Exploration Program, waar ook de Curiosity- en Opportunity-rovers bij horen, maar ook satellieten als de Mars Reconnaissance Orbiter, en de pas gelanceerde MAVEN-sonde.

      “De rovers en sondes leggen het grondwerk voor een toekomstige bemande missie naar Mars. De Mars 2020-rover moet ons leren hoe toekomstige kolonisten de natuurlijk hulpbronnen van de planeet het best kunnen gebruiken.”

De rover moet qua techniek veel gaan lijken op Curiosity. Daarnaast wordt het beruchte, maar bewezen landingssysteem gebruikt waarmee ook Curiosity landde – de zogenaamde ‘sky-crane’. Door die systemen te gebruiken wil NASA de kosten minimaliseren.

Tags : , , , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.