BZX-bh-CQAAU7N8.jpg large

Posted On November 18, 2013 By In Ruimtevaart And 6140 Views

UPDATE: NASA lanceert sonde naar Mars

BZX-bh-CQAAU7N8.jpg large

NASA heeft haar nieuwe Mars-sonde MAVEN richting de rode planeet gestuurd. De sonde lanceerde aan boord van een Atlas 5-raket om 19.28 en is op weg naar Mars.

UPDATE: MAVEN is succesvol gelanceerd. Over 10 maanden bereikt de sonde Mars, dus tot die tijd kunnen we onderstaand filmpje van de lancering nog heel vaak bekijken.

ZooEffect WordPress plugin

Wat gebeurde er met Mars?
NASA hoopt er met de MAVEN-missie achter te komen wat er gebeurd is met Mars, en hoe de atmosfeer door de miljoenen jaren heen is veranderd. Zo hopen de wetenschappers uit te vinden hoe het kan dat Mars zo opgedroogd is, terwijl de planeet ooit vloeibare oceanen had.

De sonde lanceert om 19.28 (Nederlandse tijd) van Cape Canaveral in Florida. MAVEN vliegt aan boord van NASA’s eigen Atlas 5-raket.

Eliptische baan
De missie heeft 500 miljoen euro gekost. MAVEN bevat 8 instrumenten die onder andere de wind van Mars moet bekijken. Om de atmosfeer van zoveel mogelijk plekken te bestuderen, vliegt MAVEN in een eliptische baan om Mars. Dat betekent dat de sonde van 150 tot 6,000 kilometer van het Martiaanse oppervlak vliegt.

Niet zoeken naar leven
NASA benadrukt dat de missie niet bedoeld is om te zoeken naar leven (of tekenen van leven). MAVEN gaat vooral onderzoeken wat er gebeurd is met de Martiaanse atmosfeer.

Mars was ooit een leefbare planeet, met een gezonde atmosfeer en vloeiend water. MAVEN moet erachter komen wat er met die atmosfeer gebeurd is, en of het verdwijnen van de atmosfeer invloed had op het opdrogen van de oceanen en rivieren.

MAVEN is een van NASA’s grootste sondes ooit. De op zonne-energie draaiende kubus is 11,4 meter breed en weegt 2,454 kilo. De sonde zal over 10 maanden aankomen bij Mars.

Tags : , ,

About

One Response

  1. The skin of the trunk is more insensitive than facial skin therefore it can handle 2 to 3 goods at the
    same time.

Leave a Reply

Your email address will not be published.