Posted On November 16, 2013 By In Achtergrond And 2516 Views

De beste video’s en foto’s van deze week (2)

2

Iedere week plaatsen we hier de beste video’s en foto’s die we deze week in voorbij zagen komen. Deze week: Chris Hadfield over zijn ondergoed, de Olympische Vlam, en een gigantische ruimte-storm.

Astronauten nemen Olympische Fakkel omhoog
Een van de hoogtepunten van de week was de stunt die in het ISS werd uitgevoerd. De twee Russische astronauten Oleg Kotov en Sergey Ryanzanskiy namen target=”_blank”>de Olympische Vlam mee op ruimtewandeling. Het was niet de eerste keer dat de vlam in de ruimte was, maar nog nooit ging de fakkel ook de open ruimte in.
Kotov en Ryanzanskiy brachten de vlam 20 minuten buiten, en gingen daarna verder met hun gewone werk. Want het Space Station moet natuurlijk wel blijven werken.

The Pale Blue Dot
Afgelopen week herdachten we de sterfdatum van astronoom, publicist en eindbaas Carl Sagan. Ter ere van zijn vele werk werd dit filmpje in elkaar gedraaid, een eerbetoon aan Sagans bekendste speech: ‘The Pale Blue Dot’. Die speech luister je gewoon op Carl Sagans sterfdag.

Chris Hadfield op bezoek bij Conan O’Brien
Astronaut Chris Hadfield was maandag te gast bij Conan O’Brien. In een interview ondervroeg presentator O’Brien Hadfield over het leven in de ruimte, zijn nieuwe boek, en over de film Gravity. Chris Hadfield herhaalde wat wij ook al zeiden in onze review, en ergerde zich (als een van de weinigen ter wereld) aan het feit dat Sandra Bullock alleen ondergoed droeg. De astronaut verwonderde zich over het feit dat Bullock geen luier droeg. En hij legde uit dat wat je met je ondergoed doet in de ruimte.

Buran
Deze week was het 25 jaar geleden dat Rusland voor het eerst – en gelijk laatst – experimenteerde met een Space Shuttle. Het ruimtevliegtuig moest “Buran” gaan heten, maar werd nooit gelanceerd. Dit gave filmpje laat zien hoe Buran moest landen, en hoe het ding verdacht veel op de Shuttle leek.

Soyuz-terugkeer
Het is geen vogel en geen vliegtuig. En het is ook geen GOCE-satelliet, al werd dat wel even gedacht. Nee, het is een Soyuz-ruimteschip. Een piloot maakte vanuit zijn cockpit deze prachtige foto van de terugkeer van de Soyuz TMA-9M die vorige week weer op aarde landde. Een one-in-a-million-shot.

Evernote Camera Roll 20131114 092136

Filipijnse orkaan
De destructieve orkaan die over de Filipijnen raast, is vanuit de ruimte goed te zien. Astronaute Karen Nyberg maakte deze indrukwekkende foto van de tyfoon vanuit het ISS, waarop de gigantische omvang van de storm blijkt.

BYqPbTtCUAAD3dq

Tags : , , , , , , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.