20131115-143407.jpg

Posted On November 15, 2013 By In Reviews And 7062 Views

REVIEW: Chris Hadfield – ‘An Astronaut’s Guide to Life on Earth’

20131115-143407.jpg

Chris Hadfield is naast een goede astronaut en verdienstelijk singer-songwriter nu ook een schrijver. Zijn nieuwe boek ‘An Astronaut’s Guide to Life on Earth’ ligt nu in de winkel, en geeft op kleurrijke wijze een kijkje in het leven van een astronaut.

Wij zijn groot fan van Chris Hadfield. De inmiddels gepensioeneerde Canadese astronaut kwam in 2012 terug op aarde, na een vlucht van 6 maanden in het ISS. Hadfield was de eerste Canadees die een ruimtewandeling maakte, én de eerste Canadese commandant van het ruimtestation. 
        Maar de inmiddels gepensioeneerde ruimtevaarder werd vooral bekend door zijn charimatische media-optredens. Op zijn populaire YouTube-kanaal zette hij video’s over het dagelijks leven in gewichtloze toestand. Zijn best bekeken filmpje was een cover van David Bowies ‘Space Oddity’ (10 miljoen views in 3 dagen). Het maakte hem wereldberoemd.

Ruimtevaartambassadeur
Je mag best zeggen dat Chris Hadfield niet alleen een goede astronaut is, maar ook een geweldig ambassadeur van de ruimtevaart. Door hem raakte het publiek weer geinteresseerd in de ruimte en het ISS. Ook nu hij terug is op aarde, stopt Hadfield niet met die on-officiële taak. 

Zijn boek ‘An Astronaut’s Guide to Life on Earth’ is simpel en doeltreffend geschreven, en staat vol met boeiende anecdotes over het dagelijks leven in het ruimtestation. Daarmee houdt hij de aandacht van de lezer vast, en dat is niet altijd even makkelijk als het vol staat met technische termen.

Spanning, maar weinig sensatie
Maar Hadfield breekt ook met de illusie dat astronauten een spannend leven vol sensatie hebben. Hij laat zien dat het niet alleen maar “wachten tot de volgende ruimtevlucht” is, maar dat astronauten constant keihard moeten werken.

Een van de belangrijkste lessen uit ‘An Astronaut’s Guide…’ is dat “astronaut zijn” niet zozeer een beroep is, maar een gevoel. Dat het gaat om houding en karakter, en niet om de kennis.

Repetitief
Die boodschap komt vaak terug in het boek. Misschien zelfs een beetje te vaak. Hadfields boek is een aanschakeling van spannende gebeurtenissen en stoere anecdotes uit het leven van een straaljagerpiloot en astronaut, maar de verhalen worden elke keer begeleid door paragrafen vol wijze levenslessen en hoe belangrijk het is om oog te hebben voor detail of alle opties open te houden.

Soms gaat dat zelfs vervelen. ‘An Astronaut’s Guide…’ is geen lekker leesverhaal, en dat kan ervoor zorgen dat de lezer het boek af en toe eens weg legt. Toch is het belangrijk om te begrijpen wat Hadfield nou zo’n goede astronaut maakt. Een leven lang doorzettingsvermogen, interesse, en daadkracht tonen zorgden ervoor dat Hadfield zijn jongensdroom in vervulling zag gaan. Soms gaat Hadfield daar wat te vaak over door, maar hij is nu eenmaal geen schrijver.

Veel training, veel geduld
Voor een interessant en spannend kijkje in het leven van een astronaut is het een geweldig boek. ‘An Astronaut’s Guide…’ leert dat dat leven helemaal niet alleen maar bestaat uit ruimtevluchten, maar dat ook vooral veel training en geduld bij komen kijken.

‘An Astronaut’s Guide to Life on Earth’ doet precies wat Chris Hadfield zo goed kan – kleurrijk vertellen over de ruimtevaart en de triviale dingen die daar soms bij komen kijken. Dat dat soms een beetje saai wordt, mag best kunnen. Want het leven van een astronaut zelf is ook niet altijd even spannend.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.