Black Science Man

Posted On March 12, 2014 By In Reviews And 10734 Views

REVIEW: ‘Cosmos’ maakt space weer sexy

Met veel bombarie werd de remake van Carl Sagans legendarische wetenschapsserie ‘Cosmos’ zondag eindelijk uitgezonden. Met een nieuwe presentator en een heel blik Hollywood-effecten lukt het ‘Cosmos’ om astronomie weer een sexy onderwerp te maken.

De originele ‘Cosmos’-serie uit de jaren 80 heeft in Nederland nooit dezelfde populariteit gekend als overzees, maar in Amerika werd de bedenker en presentator, astrofysicus Carl Sagan, gezien als een van dé mensen die wetenschap interessant wist te maken voor jong en oud. De serie had miljoenen kijkers op zijn hoogtepunt, terwijl we het hier moesten hebben van programma’s als ‘Wondere Wereld’ met Chriet Titulaer.

Relevantie

De Amerikaanse zender Fox, in samenwerking met National Geographic, vond het hoog tijd die hoogtijdagen weer te doen herleven. Maar dat is geen makkelijke taak, nu tv vooral selectief wordt gekeken en de kijker de keus heeft uit een honderdtal verschillende zenders. Hoe maak je een serie als ‘Cosmos’ dan nu nog relevant?

Waardige opvolger

De grootste uitdaging is iemand te vinden die in de voetsporen kan treden van een charismatische grootheid als Sagan. Iemand die niet probeert om de serie radicaal anders te doen als Sagan dat deed, iemand met dezelfde achtergrond, iemand die Sagans werk respecteert en dat ook laat zien. Wonder boven wonder is het gelukt die persoon te vinden, met astrofysicus Neil DeGrasse Tyson.

Neil Tyson is de afgelopen jaren al een populaire naam in de astronomie. Hij is curator van het Hayden-Planetarium in New York, maar bovenal een charismatische talking head die te pas en te onpas over de schoonheid van het heelal komt praten. Maar buiten dat is Tyson ook een groot bewonderaar van Carl Sagan. Als kleine jongen sprak Tyson al regelmatig met zijn idool, die hem inspireerde wetenschapper te worden. Tyson maakt van ‘Cosmos’ dan ook niet alleen de sprankelende tv-show die het is geworden, maar bovenal ook een ode naar Carl Sagan en zijn onvermoeibare streven de wereld slimmer te maken.

Groene schermen en explosies

Maar alle liefde voor de inmiddels overleden astronoom ten spijt, is ‘Cosmos’ de moeite waard? Het antwoord is een volmondig ja, al is de show nog verre van perfect. De aflevering is doorspekt van de spetterende visuele effecten, een bombastisch symfonieorkest begeleidt de beelden dramatisch, en voor de afwisseling in het tempo wordt er een stukje geschiedenis gepresenteerd als cartoon. Soms voelt dat wat geforceerd ‘hip’ en aan, met een grote “kijk eens, wij zijn cool!”-attitude, maar misschien is dat wel het enige waardoor kinderen nog geboeid kunnen blijven kijken.

Niets nieuws, maar wel lekker

In ‘Cosmos’ scheert Tyson in een virtueel ruimteschip door het heelal en praat hij de kijker bij over het ontstaan ervan, de geschiedenis van ons zonnestelsel en de aarde, en komt de geboorte van de mens aan bod. Voor iedereen die zich een klein beetje in de astronomie heeft verdiept, wordt er weinig nieuws verteld, maar toch houdt ‘Cosmos’ je 3 kwartier geboeid aan de buis. Want uiteindelijk weet Tyson de analogieen tussen de geboorte van het heelal en een Gregoriaanse kalender wel heel hapbaar te brengen.

Sexy

Niet alles is perfect aan ‘Cosmos’ – zo is Tyson een stuk minder boeiend als hij een gescript verhaal leest van een autocue en lijken de special effects soms belangrijker dan het verhaal. Maar als je daar voorbij kijkt is ‘Cosmos’ eindelijk weer een serie zoals we die al heel lang niet meer hebben gezien. Eentje die het stoffige imago die de ruimte de laatste decennia heeft gekregen een flinke oppoetsbeurt geeft en de astronomie weer sexy weet te maken.

‘Cosmos’ is vanaf zondag in Nederland wekelijks te zien op National Geographic. Voor mensen die een beetje handig zijn met internet is de serie echter al online te bekijken – daarvoor moet een proxy of VPN gebruikt worden. Onze tip: gebruik Epic Privacy Browser met een ingebouwde gratis proxy-service.

Tags : , , ,

About

One Response

  1. Auch euer Nachbar hat vor irgend etwas angst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.