20131110-221656.jpg

Posted On November 10, 2013 By In Ruimtevaart And 17732 Views

Astronauten brengen Olympische fakkel terug naar aarde

20131110-221656.jpg

Drie astronauten komt vanavond terug naar de aarde, na een half jaar in het International Space Station te hebben doorgebracht. Het drietal neemt ook de Olympische Vlam weer mee terug naar huis.

Fyodor Yurchikhin (Roscosmos), Karen Nyberg (NASA), en Italiaan Luca Parmitano (ESA) beëndigen vanavond hun Expeditie 37. Het luik van hun Soyuz TMA-09M sloot om 21.09 Nederlandse tijd. Om 00.26 vannacht koppelt de Soyuz los van het ISS.

Het drietal landt vannacht om 03.49 (Nederlandse tijd) op de steppes in Kazachstan.

Expeditie 37 begon op 28 mei 2013 en duurde daarmee 166 dagen. 

Interessante vlucht
De astronauten hebben een interessante vlucht achter de rug. Zo maakten zij mee dat er voor het eerst sinds 2009 (en de tweede keer in de geschiedenis van het Station) 9 astronauten aan boord waren.

Toen de crew vorige week werd versterkt met de aankomst van Expeditie 39, kwam er een speciale vracht aan boord: de Olympische Fakkel. Die werd, ter ere van de Winterspelen in Rusland, meegenomen op ruimtewandeling. Yurchikhin, Nyberg, en Parmitano nemen de fakkel vandaag weer mee naar aarde.

Mislukte ruimtewandeling
Toch ging niet alles in de missie op rolletjes. De missie was voor Parmitano zelfs even heel gevaarlijk. De Italiaan kwam in de problemen, tijdens zijn eerste ruimtewandeling ooit. Een defect in Parmitano’s pak zorgde ervoor dat zijn helm vol water liep. De astronaut wist zich net op tijd terug naar het ISS te begeven en zichzelf in veiligheid te brengen. De ruimtewandeling werd daarvoor wel vroegtijdig afgebroken. 

Parmitano sprak na afloop uitgebreid met journalisten over de ruimtewandeling die hem bijna het leven kostte.

Tags : , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.