galileo

Posted On August 23, 2014 By In Ruimtevaart And 20114 Views

Galileo-lancering mislukt – raket zet navigatiesatellieten in verkeerde orbit

De lancering van twee Galileo-satellieten gisteren, is mislukt. De satellieten zijn door de Soyuz-raket in een verkeerde baan gebracht, waardoor ze niet meer te gebruiken zijn.

De Soyuz-Fregat-raket van lanceerbedrijf Arianespace moest de satellieten aanvankelijk naar een circulaire baan brengen van 23,222 kilometer met een hoek van 56 graden over de evenaar, maar zette de de satellieten in een elliptische baan van tussen de 25,922 en 13,700 kilometer neer, met een hoek van 47 graden.

(On)succesvol

De lancering werd aanvankelijk als succesvol beschouwd, nadat de Soyuz-raket zonder problemen was opgestegen vanaf Europa’s lanceerbasis in Kourou, Frans Guyana. 24 uur na de lancering kwamen de eerste berichten van een foute orbit-installatie echter binnen, ruim 20 uur nadat de satellieten in hun baan waren geplaatst.

Afgeschreven?

Officieel heeft ESA de satellieten nog niet afgeschreven, want in theorie zouden ze nog bijgestuurd kunnen worden naar de juist baan. Dat kost echter zo veel brandstof dat dat onmogelijk lijkt – in ieder geval voor een dergelijke foutmarge. Het ruimteagentschap zegt momenteel te kijken naar de opties.

Zoveelste klap

De mislukte missie is de zoveelste klap voor het peperdure Galileo-project, dat al jaren vertraging heeft opgelopen en miljarden euro’s meer heeft gekost dan gepland. Het megalomane project wordt al sinds dag één geplaagd door problemen en ongeluk, en ook deze mislukking lijkt daar onderdeel van te zijn.

De Europese Commissie, die het project leidt, heeft geen verzekering op de missie afgesloten; in plaats daarvan wordt meestal gekozen het geld te investeren in betere hardware voor de missie. Wat de financiële gevolgen zijn van de twee verloren gewaande satellieten, is nog niet bekend. De EC zal nu sowieso twee extra satellieten moeten bestellen, bovenop de 24 die het nog op de planning heeft staan.

Pech

Het Galileo-project is Europa’s eigen navigatiesysteem, dat ons continent onafhankelijker moet maken van het door Amerika bestuurde GPS. Ironisch genoeg waren het juist de Amerikaanse navigatiesatellieten die de mislukte orbit-installatie opmerkten.

In totaal zal Galileo uit 30 satellieten bestaan. Het project zou aanvankelijk al meer dan 10 jaar geleden operationeel moeten zijn, maar tot nu toe zijn er pas 4 satellieten gelanceerd. Zelfs nu het lanceerschema eindelijk een beetje op schema lijkt te liggen, zijn daar echter ook nog problemen mee – de 4 huidige satellieten staan al sinds mei in ‘safe-mode’ vanwege een softwarefout, die ESA na 3 maanden nog niet heeft weten op te lossen.

Tags : , , , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.