Falcon 9R-explosie

Posted On August 24, 2014 By In Ruimtevaart, Video And 6848 Views

SpaceX-raket explodeert tijdens testvlucht (video)

Een raket van SpaceX is vrijdagavond ontploft tijdens een testvlucht boven Texas. De raket liet zichzelf exploderen nadat het voertuig van koers af raakte.

Tijdens de vlucht werd een fout ontdekt aan één van de drie motoren, waardoor een goed gecoördineerde besturing niet meer mogelijk was. Luchtvaartleiders bij SpaceX besloten daarop de raket gecontroleerd tot ontploffing te brengen.

Geen schade

Het ongeluk vond plaats op SpaceX’ eigen testbasis in McGregor in Texas. Er zijn geen gewonden gevallen, en op de raket na is er ook geen schade veroorzaakt.

Opvolger van Grasshopper

Het ging om een Falcon 9 Reusable (of F9R), de opvolger van SpaceX’ beroemde Grasshopper-raket. Het Grasshopper-prototype kon na het opstijgen ook weer verticaal landen. Die techniek werd door SpaceX ontwikkeld voor het hergebruiken van de eerste trappen van raketten, die normaal gesproken na lancering terugvallen in de oceaan.

Herbruikbaar

De techniek die in de Grasshopper wordt gebruikt moet uiteindelijk volledig in SpaceX’ eigen raket, de Falcon 9, geïmplementeerd worden, zodat die uiteindelijk hergebruikt kan worden.

Laconiek

Bij SpaceX zelf zijn ze niet erg onder de indruk van de ontploffing. “Zulke problemen horen nu eenmaal bij het ontwikkelen en testen van nieuwe technologieën”, staat in een persbericht te lezen. Ook SpaceX-eindbaas Elon Musk reageert laconiek:

Tags : , , , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.