20131112-164301.jpg

Posted On November 12, 2013 By In Ruimtevaart And 6934 Views

ACHTERGROND: Nee, het ISS is niet geïnfecteerd met Stuxnet

20131112-164301.jpg

Nee, het International Space Station heeft geen last van het Stuxnet-virus. Veel media melden dat vandaag naar aanleiding van uitspraken door Eugene Kaspersky.

Diverse media, zoals The Atlantic en de International Business Times, meldden vandaag dat Russische astronauten het beruchte en agressive Stuxnet-computervirus op een USB-stick mee hadden genomen naar het Space Station.

Ook in Nederlandse media was dat bericht te lezen.

Verkeerde interpretaties
De media die dit schrijven, baseren zich op uitspraken van beveiligingsexpert Eugene Kaspersky. Hij verklaarde vorige week in een Q&A met journalisten dat het Stuxnet-virus in Russische kerncentrales was aangetroffen.
        Daarna meldde hij dat hij van Russische astronauten had gehoord dat er regelmatig virussen op de computers van het ISS staan.

Kaspersky zei niet dat het ISS last heeft van het Stuxnet-virus, al gaf hij verder geen details over de omvang van de virusbesmettingen. Waarschijnlijk bedoelt hij dat er af en toe virussen meekomen op USB-sticks die astronauten naar het ISS nemen.

Veiliger, maar nog niet 100%
Het ISS is in mei overgestapt op het Linux-besturingssysteem, met name vanwege de betere bescherming die dat systeem biedt. Toch is ook Linux niet immuun voor virussen, dus moeten astronauten en mission control op hun beveiliging blijven letten.

Over de al dan niet bestaande virussen in het ISS is vrijwel niets bekend. Het is dus ook niet te controleren of het klopt wat Kaspersky zegt. Maar Kaspersky heeft niet gezegd dat Stuxnet in het ISS aangetroffen is.

Stuxnet
Stuxnet is een van de gevaarlijkste en meest hardnekkige computervirussen ter wereld. 3 jaar geleden legde het virus al de kernreactoren van Iran plat.
        Niemand weet waar Stuxnet vandaan komt, maar men vermoedt dat het virus door Israel is ontwikkeld als cyber-wapen. Het land zou het virus gebruiken om Irans atoomprogramma stil te leggen.

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.