20131112-132359.jpg

Posted On November 12, 2013 By In Astronomie And 4401 Views

Kickstarter-project wil astronomiefoto’s digitaliseren

20131112-132359.jpg

Een nieuw Kickstarter-project wil oude astronomische foto’s gaan digitaliseren. Daarvoor wil de organisatie 50,000 euro ophalen.

Tijdens de eerste dagen van de astronomie bestond de digitale camera nog niet. Alle foto’s van het heelal die in die tijd werden gemaakt, waren analoog. Momenteel bestaan er ruim 220,000 van die foto’s.
        De foto’s werden in die tijd “geprint” op glazen platen. Die zijn erg kostbaar en breekbaar, en alleen fysiek te bekijken.

Het Astronomy Legacy Project (ALP) wil die foto’s behouden. Volgens de groep is er een groot risico dat deze oude astronomiefoto’s kwijt of beschadigd raken.

Zoektocht naar investeerders
Het ALP vraagt via Kickstarter geld aan investeerders. Mensen die een klein bedrag overmaken, krijgen hun naam vernoemd op de website van het project. Voor investeerders die een grotere bijdrage leveren, zijn er andere voordelen. Zij mogen dan in het opslagcentrum komen om zelf een aantal foto’s in te scannen. Bovendien worden bepaalde foto’s dan naar hen vernoemd.

Op de Kickstarter-pagina legt het Astronomy Legacy Project uit waarom het belangrijk is dat de foto’s gedigitaliseerd worden.

        “Door de jaren heen ontstaat slijtage aan de foto’s. Sommige worden vermist, door bijvoorbeeld administratieve fouten. Andere vallen kapot. Er kan in de toekomst gewoon veel gebeuren met die platen. Om al die platen klaar te maken voor de toekomst moeten ze gedigitaliseerd worden.”

Een ander belangrijk deel van het plan is het online beschikbaar maken van de foto’s.

        “Nu heeft niemand toegang tot die duizenden foto’s. Wanneer alles is gedigitaliseerd, zijn de foto’s ook online beschikbaar zodat iedereen ze kan bekijken.”

Terrabytes aan data
In totaal moet ruim 400 terrabyte aan data worden ingescand. Daarvoor wil het team een OPTEK 413 VSM-scanner kopen, die 500 foto’s per week kan inscannen. Het grootste gedeelte van het opgehaalde geld zit in de aanschaf van de machine. Daarnaast moeten er ook een aantal mensen worden aangenomen die zich met het inscannen bezighouden

Data-archief
Het Astronomy Legacy Project is een initiatief van het Astronomical Photographic Data Archive (APDA). Zij beheren duizenden oude astronomische afbeeldingen van tot wel 100 jaar terug. APDA heeft een complex in het  Pisgah Astronomical Research Institute (PARI) in North Carolina, Amerika. Daar liggen op dit moment alle platen opgeslagen.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.