Yutu_rover

Posted On December 14, 2013 By In Ruimtevaart And 8306 Views

CHINA LANDT ROVER OP DE MAAN

China zal vanmiddag zijn rover, ‘Yutu’, op de maan laten landen. Als dat lukt, behaalt China een mijlpaal. Naast Rusland en Amerika wist geen enkel land een rover op een ander hemellichaam te landen.

De landing is live te bekijken (in het Engels!) via de Chinese staats-tv.

UPDATE 3: De zonnepanelen van de sonde zijn inmiddels ook goed uitgeklapt. De rover komt over een klein half uur naar buiten, en zal dan op de maan gaan rijden

UPDATE 2: Chang’e is veilig geland op de maan!

UPDATE: Inmiddels heeft de dalende Chang’e al een foto van het maanoppervlak weten te maken:

Change_foto

Mission control is blij:

Blije_chinezen

De missie heet Chang’e 3, en bestaat uit een sonde en een rover. De Yutu-rover (het ‘Jaden Konijn’) moet rond 14.10 (Nederlandse tijd) landen op de maan. Het is maar de vraag of dat lukt – het is China’s eerste poging een rover op de maan te laten landen. Toch is die kans groot, want China maakt vooral gebruik van technieken die al gebruikt zijn door de Amerikanen. Daar kwam eerder al kritiek op in China zelf, maar het is wel de veilige optie.

We schreven eerder al waarom China de nieuwe grootmacht is in de ruimte.

De missie, werd 1 december gelanceerd aan boord van een Long March 3-raket. De sonde kwam 4 dagen later in een orbit rond de maan. De sonde is steeds meer aan het zakken, en vliegt momenteel nog maar 10 kilometer boven het maanoppervlak.

About

One Response

  1. Pingback: links

Leave a Reply

Your email address will not be published.