ISS

Posted On December 12, 2013 By In Ruimtevaart And 2440 Views

Koelsysteem International Space Station kapot

ISS

Het International Space Station kampt met een probleem aan het interne koelsysteem. NASA meldt dat een van de twee koelingspompen zichzelf uitschakelde omdat de temperatuur te laag werd. De crew is volgens NASA nooit in gevaar geweest, maar er wordt wel een EVA overwogen.

Woensdagochtendvroeg stopte één van koelingssystemen. Het ISS gebruikt 2 pompen om ammoniak door het station te blazen. Dat koelt het station zowel intern als extern. Een van de afsluitkleppen van de pomp werkt niet meer, waardoor de pomp te veel gekoeld werd. Het systeem sluit zichzelf daarbij automatisch af.

NASA bekijkt of het gaat om een software- of een hardprobleem. Als de pomp fysiek kapot is, zal die gerepareerd moeten worden tijdens een nood-ruimtewandeling.

Zelfde probleem in 2010
In augustus 2010 kampte het ISS met hetzelfde probleem. Toen weigerde echter de hele koelingspomp dienst, in plaats van enkel een afsluitklep. Volgens NASA is er voorlopig geen verband tussen de problemen van toen en nu.

Modules afgesloten
In het station zijn diverse wetenschappelijke secties afgesloten. De Amerikaanse Harmony (Node 2)-module, het Japanse Kibo- en het Europese Columbus-laboratorium, zijn op non-actief gezet. De leefmodules voor de crew werken nog steeds, en worden gekoeld door het nog werkende koelingssysteem.
Het tweede koelingssysteem werkt echter overuren, dus NASA is momenteel aan het kijken welke andere modules of processen nog meer stilgezet kunnen worden.

Momenteel zijn er 6 astronauten in het ISS aanwezig: 3 Russen, 2 Amerikanen en een Japanner. De crew hoeft niet te evacueren en is ook niet in gevaar, laat NASA weten. De crew houdt het standaard-schema zoveel mogelijk aan.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.