LC39A_and_LC39B

Posted On December 15, 2013 By In Ruimtevaart And 9857 Views

SpaceX mag beroemde lanceerbasis huren

SpaceX mag de beroemde lanceerbasis LC-39A (op Kennedy Space Center) van NASA gaan huren. Dat bepaalde het Amerikaanse ruimteagentschap, nadat het eerder een claim van Blue Origin afwees.

Over de voorwaarden en de prijs van de lease wordt momenteel hard onderhandeld. SpaceX mag straks al haar lanceringen uitvoeren vanaf LC-39A, zodat het bedrijf niet meer elke keer hoeft te zoeken naar een lanceerplek.

Het leasen van LC-39A is een doel van NASA, om de ruimtevaartindustrie een goede infrastructuur aan te bieden. Op die manier blijft Amerika’s ruimtevaartindustrie ook sterk, zegt NASA.

Veiling
De beslissing om SpaceX hiervoor te selecteren komt niet uit het niets. Er is al maandenlang een soort veiling aan de gang over welk bedrijf het meest geschikt is om de launch-pad over te nemen. Uiteindelijk bestond de keus nog uit SpaceX en Blue Origin. Dat laatste bedrijf is opgericht door Amazon-CEO Jeff Bezos, en wil in de nabije toekomst ook zelf raketten lanceren.

Beide bedrijven dienden een verzoek in om LC-39A te gebruiken, maar Blue Origin probeert de keus voor SpaceX al langere tijd tegen te houden. Volgens Blue Origin kijkt NASA niet objectief genoeg naar de verzoeken, en lag de keus voor SpaceX al vanaf het begin vast. Dat is geen hele gekke gedachte, want SpaceX heeft inmiddels een contract met NASA om vrachten naar het ISS te brengen. Daar heeft het bedrijf een eigen raket (de Falcon 9) en capsule (de Dragon) voor ontwikkeld, terwijl Blue Origin nog in de ontwerpfase zit.

Claim
Blue Origin diende daarom begin september een claim in bij de Amerikaanse overheid om het verzoek te herzien, maar die claim is nu verworpen. SpaceX is nu officieel de huurder van de launchpad. Afspraken over de precieze prijs en het aantal vluchten worden in de toekomst bekend gemaakt. SpaceX heeft echter voor de toekomst wel genoeg plannen om gebruik te maken van een lanceerbasis.

LC-39A is een van de twee lanceerplatformen van Cape Canaveral (vroeger Cape Kennedy). Van die basis vonden vrijwel alle grote Amerikaanse lancering plaats, van de Apollo-missies naar de maan tot alle 135 Space Shuttle-lanceringen. In de toekomst moeten ook de lanceringen van Amerika’s nieuwe raket, het Space Launch System, plaatsvinden van dezelfde basis, maar dan wel vanaf het nabijgelegen LC-39B-platform.

Tags : , , , ,

About

One Response

  1. Remarkable things here. I’m very satisfied
    to see your article. Thank you so much and I’m taking a look forward to touch you.
    Will you please drop me a mail?

Leave a Reply

Your email address will not be published.