IMG_0367.JPG

Posted On September 7, 2014 By In Ruimtevaart, Video And 1790 Views

SpaceX lanceert Falcon 9 met AsiaSat 6-communicatiesatelliet (video)

SpaceX lijkt van het fiasco met zijn vorige week ontplofte raket te zijn bekomen en heeft gisteravond weer een Falcon 9-raket gelanceerd die een commerciële communicatiesatelliet naar de ruimte heeft gebracht. De AsiaSat-6 gaat internet en televisie aanbieden in grote gebieden in China en Zuidoost-Azië.

De raket vertrok om 6 uur Nederlandse tijd op zondagochtend vanaf Cape Canaveral in Florida. Ongeveer een half uur later werd de missie door SpaceX succesvol genoemd.

AsiaSat

De Falcon 9 bracht de AsiaSat naar de ruimte, een communicatiesatelliet die op C-band gaat uitzenden. De satelliet werd gebouwd door Space Systems/Loral uit Californië, in opdracht van AsiaSat, een bedrijf uit Hongkong. De AsiaSat-6 werd in een geosynchrone aardbaan gebracht, waar de kunstmaan de komende 15 jaar moet blijven.

Gedeeld

AsiaSat krijgt zelf ongeveer de helft van de uitzendkracht van de satelliet, terwijl het Thaise zusterbedrijf ThaiSat de andere helft mag gebruiken. AsiaSats capaciteit gaat vooral in China worden ingezet, die van ThaiSat voornamelijk in Zuidoost-Azië.

Webcast afgebroken

Opvallend was dat SpaceX de live-webcast van de lancering al afbrak voordat de missie tot succes werd verklaard. Al 6 minuten nadat de Falcon 9 de aarde verliet ging het beeld op zwart, terwijl de AsiaSat pas na 20 minuten in de juist aardbaan kon worden geplaatst.

Minder, minder, minder

SpaceX zond een aantal maanden geleden al eens geen webcast uit tijdens een Falcon 9-lancering. Die ongebruikelijke beslissing zette kwaad bloed bij fans en journalisten, net als SpaceX’ verklaring dat het in de toekomst minder vaak lanceringen live wilde uitzenden. 

Tags : , , , , , , ,

About

Comments are closed.