krater

Posted On September 8, 2014 By In Uncategorized And 1774 Views

Meteoriet komt neer in Nicaragua’s hoofdstad Managua

Een meteorietinslag heeft Nicaragua’s drukke hoofdstad Managua opgeschrikt. Het gevolg is een grote krater vlakbij het internationale vliegveld van 12 meter breed, maar wonderbaarlijk genoeg zijn er geen doden of zelfs gewonden gevallen.

Volgens de Nicaraguaanse autoriteiten zijn delen van de kleine asteroide ‘2014 RC’ neergekomen. Dat is de asteroide die dit jaar is ontdekt en die gisteren vlak langs de aarde op zou scheren. Astronomen en andere deskundigen verklaarden nog dat er een minimale kans was dat de asteroide schade aan kon richten op aarde.

Toevallig

Het is wonderbaarlijk toevallig dat een meteoriet kon inslaan in het drukke centrum van het anders zo dunbevolkte en smalle land Nicaragua, maar al helemaal dat er onder de 1,2 miljoen inwoners van de hoofdstad Managua geen enkele gewonde is gevallen.

Onderzoek

De autoriteiten in het land doen nog onderzoek naar het neergekomen stuk ruimtesteen, maar seismologen en astronomen lijken het erover eens dat het gaat om een meteoriet. “We hebben de krater gezien en het lijkt er niet op dat dit door iets anders dan een meteoriet kan zijn veroorzaakt”, zegt Wilfredo Strauss van het Seismisch Instituut tegen het AFP. 

Lokale media schrijven dat bewoners nabij de inslagkrater een grote explosie hoorden. Later werden zand en puin de lucht in geslingerd, en roken zij een brandlucht.

Gewaarschuwd

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA waarschuwde vorige week dat de asteroide ‘2014 RC’ rakelings langs de aarde zou scheren. Op een minimale afstand van slechts 40,000 kilometer zou de asteroide in potentie schade kunnen aanrichten aan satellieten, al werd die kans erg klein geschat. Ook de kans dat de asteroide op aarde zou neerkomen, was nihil.

About

Comments are closed.