Falcon9

Posted On September 15, 2013 By In Astronomie And 6538 Views

SpaceX breekt lancering af

Falcon9

De lancering van de nieuwe Falcon 9-R van raketbouwer SpaceX is met een week uitgesteld. De raket blijkt nog niet klaar voor lancering, tweette SpaceX-eindbaas Elon Musk vandaag. De nieuwe lancering staat voorlopig voor 29 of 30 september gepland.

De Falcon 9-R zou eigenlijk vandaag gelanceerd moeten worden. Maar tijdens een testvlucht vorige week bleken er toch nog wat haken en ogen te zitten aan de opvolger van de Falcon 9.
SpaceX wil liever eerst nog een nieuwe test uitvoeren om zeker te weten dat de lancering goed gaat. Niet helemaal onlogisch, want voor een eerste reis wil de commerciële raketbouwer geen risico’s nemen.

Meer testen
Wat de fouten in de diagnostische test precies waren, kan SpaceX nog niet zeggen. Musk gaf echter aan dat meerdere tests nodig waren voordat de 9-R ingezet kan worden.

Raket op steroiden
De lancering is speciaal: het zal namelijk de eerste vlucht worden van de Falcon 9-R, in feite de oude Falcon 9 op steroiden. De 9-R heeft krachtigere motoren, iets langere trappen en geupdate software.

Ook de lading is speciaal: voor het eerst gaat een Canadese satelliet mee als primaire lading. Het gaat om de Cascade SmallSat and Ionospheric Polar Explorer (ofwel Cassiope), een satelliet die de atmosfeer in de gaten moet houden, en tegelijkertijd een nieuwe vorm van telecommunicatie moet testen. Het gaat om een lancering namens de Canadian Space Agency. Het is daarmee ook de eerste lancering die SpaceX van de Vandenberg Air Force Base in Canada zal doen.

Tags : , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.