20131001-133544.jpg

Posted On October 1, 2013 By In Astronomie And 1926 Views

Plastic gevonden in de ruimte

20131001-133502.jpg

De Cassini-sonde heeft propyleen gevonden op Titan, een maan van Saturnus. Propyleen wordt ook gebruikt om plastic te maken.

Het is de eerste keer dat het bouwmateriaal van plastic in ons zonnestelsel wordt gemeten. Op aarde wordt propyleen (of propeen) gebruikt als ruwe grondstof voor veel plastice producten, zoals autobumpers of de materialen in mobiele telefoons.

Op aarde is propyleen een bijproduct van olieraffinaderijen of het gebruik van fossiele brandstoffen. Er zijn ook wel manieren om propyleen uit de natuur te winnen, maar dat is niet heel efficiënt. Theoretisch gezien kan het dus nuttig zijn als we een natuurlijke bron van propyleen hebben.

Geen verrassende vondst
De vondst komt niet geheel als verrassing. Al lange tijd vermoedden wetenschappers dat er propyleen op Titan aanwezig zou zijn, maar het molecuul is nooit in het echt gevonden. 

Cassini spotte het propyleen met haar infraroodsensoren. Propyleen bestaat uit 3 verschillende koolstoffen. Eerdere missies hadden al eerder driedelige koolstofelementen gevonden, zoals ethaan en propaangas. Daaruit konden wetenschappers de conclusie trekken dat er ook propyleen aanwezig zou moeten zijn, omdat dat vaak een bijproduct is van die gassen. Toch vonden zij lange tijd niets, maar nu is het molecuul dan toch echt gemeten.

De resultaten worden deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Astrophysical Journal Letters.

Veel interesse
Titan is Saturnus’ grootste maan, en houdt wetenschappers al lang bezig. Het maantje lijkt bijzonder veel op aarde, al regent het wel dodelijk methaan. Toch willen wetenschappers graag naar de planeet toe, met bijvoorbeeld een onbemand duikbootje. Titan kan namelijk veel inzicht bieden in onderzoek naar het ontstaan van hemellichamen. 

Toch hoeven we binnenkort geen Titan-missies te gaan verwachten. Volgens NASA is het nog veel te duur om naar de planeet te kunnen gaan en om die te gaan mijnen. Bovendien is het nog te vroeg om te denken over nieuwe manieren om propyleen te vervaardigen. 

Tags : , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.