Bolivia gaat meedoen met de ruimterace. Het Zuid-Amerikaanse land heeft zelf een communicatiesatelliet gebouwd, en is van plan die in december te lanceren. Daarbij wil het land nauw samenwerken met China.
De satelliet die de ‘Bolivian Space Agency’ (BSA) heeft gebouwd, is “voor 90% klaar”, volgens het hoofd van de BSA. De satelliet heet ‘Tupac Katari’, en moet grote delen van het land van internet gaan voorzien. In Bolivia hebben veel gebieden geen toegang tot internet, zeker niet inde afgelegen gebieden in de Andes.
Landelijk internet
De Tupac Katari moet daar dus verandering in gaan brengen. De Boliviaanse regering heeft zo’n 1,000 datacentrales door het land heen gebouwd, om zo de internetdekking optimaal te kunnen benutten.
Diplomatie
De satelliet moet ook goed zijn voor de diplomatie in Zuid-Amerika. Met het aanbieden van satellietinternet op het continent, hoopt Bolivia haar goede wil te tonen aan de omringende landen.
“Ik hoop dat deze satelliet de communicatie met onze Zuid-Amerikaanse buren kan verbeteren,” zei de Boliviaanse president Evo Morales in de landelijke media. “Hopelijk kunnen experts ons helpen met het verbeteren en uitbreiden van onze communicatiemogelijkheden, zodat we heel Zuid-Amerika kunnen integreren.”
Bolivia heeft de satelliet, China de raket
Bolivia heeft zelf geen raket beschikbaar om de Tupac Katari-satelliet in de lucht te krijgen. Daarvoor schakelt Bolivia China in. De Aziatische grootmacht kan dat namelijk wel. In december moet de satelliet gelanceerd worden. Een delegatie van Boliviaanse hoge piefen reist dan af naar China om de lancering te volgen. Het is nog onduidelijk of president Morales bij de reis aanwezig is.
Die beslissing hangt grotendeels af van de precieze lanceerdatum.
“De Boliviaanse regering heeft me gevraagd de afvaardiging te leiden, maar dat is nog definitief,” zegt Morales tegen het Chinese persbureau Xinhua. “De lanceerdatum kan met een paar dagen variëren, dus we besluiten dit nog.”
Vriendjespolitiek
Dat Bolivia graag wil samenwerken met China, komt niet als een verrassing. De twee landen doen al langer goede zaken met elkaar. Een maand geleden sleepten 2 grote Chinese aannemers een miljoenencontract binnen, om een snelweg van 150 kilometer door het binnenland aan te leggen. Daarmee gaat zo’n 200 euro gemoeid.
Bolivia heeft al vaker aangegeven interesse te hebben in samenwerking met China, en deze ontwikkeling wijst erop dat het land daar ook hard aan werkt.