GOCE

Posted On October 17, 2013 By In Ruimtevaart And 7440 Views

‘Ferrari Van De Ruimtevaart’ GOCE stopt ermee

GOCE

Aardobservatiesatelliet GOCE, ook wel de ‘Ferrari van de Ruimtevaart’ genoemd, stopt deze week met zijn missie. De brandstof van de satelliet is nagenoeg op, nadat de missie bijna 3 keer langer doorging dan gepland. De satelliet zal dan ongecontroleerd terugvallen naar de aarde.

GOCE, ofwel Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer, is een aardobservatiesatelliet die het magnetisch veld van de aarde in kaart brengt. De satelliet doet dat met extreem oog voor detail. GOCE heeft bijzonder geavanceerde optische spiegels die die metingen goed kunnen verrichten.

Magnetisch veld
GOCE bekeek de aarde van een hoogte van zo’n 224 kilometer. De kunstmaan maakte gedetailleerde kaarten van de magnetische velden rondom de aarde, om zo de zwaartekracht beter te kunnen bepalen. Met de data kan de meest gedetailleerde kaart van ons zwaartekrachtveld ooit worden gemaakt. Ook wist GOCE een samenstelling te maken van de scheiding tussen de aardkorst en -mantel, waardoor wetenschappers meer te weten kwamen over de bouwmaterialen van de aarde.

Geen idee van landingsplaats
Ondanks dat het grootste deel van GOCE zal opbranden in de atmosfeer, denkt ESA dat zo’n 25% van de satelliet op aarde terug zal vallen. GOCE weegt zo’n 1,100 kilo, dus het zal gaan om zo’n 250 tot 300 kilo afval. Het is de eerste ongecontroleerde terugkeer van een satelliet die ESA uitvoert sinds 1987. Waar de satelliet precies neer zal komen, kan pas vlak voor terugkomst met zekerheid worden vastgesteld. Wel zegt het ruimteagentschap dat de kans dat de satelliet op ons hoofd valt, extreem klein is. Aangezien tweederde van de planeet uit water bestaat, en er grote delen onbewoond zijn, is de kans dat GOCE ergens op een persoon valt “kleiner dan de kans dat je door een meteoriet wordt geraakt.” Daar moeten we dan maar op hopen…

Omdat GOCE in een bijzonder lage aardbaan vloog, is de kracht van de atmosfeer op de satelliet moeilijk te voorspellen. Ook het exacte moment van re-entry is niet bekend, omdat ESA niet met zekerheid kan zeggen wanneer de brandstoftanks écht volledig leeg zijn. Wel wordt GOCE constant in de gaten gehouden door het Ruimteafval Coordinatie Committee en ESA’s ruimteafval-afdeling.

GOCE werd op 17 maart 2009 gelanceerd, en zou aanvankelijk 20 maanden moeten werken. Dat werden uiteindelijk ruim 4,5 jaar. De satelliet is uniek in zijn soort, omdat nog nooit een satelliet zo laag rond de aarde vloog. Aanvankelijk bleef GOCE op 255 kilometer van de aarde, maar door de lage zonnesterkte van de laatste maanden werd besloten de satelliet nog lager te brengen, naar 224 kilometer. Daar bleef de satelliet tot haar laatste uurtjes.

Tags : ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.