image

Posted On November 21, 2013 By In Ruimtevaart And 5929 Views

Nederlandse nano-satellieten gelanceerd

image

Drie Nederlandse mini-satellieten zijn vanochtend gelanceerd vanuit Rusland. De cube-sats zijn gebouwd door het Delftse bedrijf ISIS. Zij melden dat de lancering succesvol is verlopen.

Rond 10.00 vanochtend vlogen de satellieten over Nederland heen. Er werd toen voor het eerst contact met de kunstmanen gelegd. 

De lancering, aan boord van een DNEPR-raket, vond plaats vanaf de militaire lanceerbasis Yasni. ISIS is niet het enige bedrijf dat satellieten meestuurde – ook Noorwegen, Duitsland, Singapore, en Zuid-Korea stuurde nano-satellieten mee met de raket.

Het gaat in totaal om een recordlading mini-satellieten. Er vlogen maar liefst 32 cube-sats op de raket mee. Dat zijn er 3 meer dan bij de lancering van gisteren. Toen ging een Proton-raket omhoog met 29 kunstmanen. Dat was al een record, maar dus wel een record van korte duur.

Cube-sats
De satellieten zijn zogenaamde cube-sats, kleine satellieten zo groot als een melkpak. Dit type satellieten zijn relatief goedkoop in ontwikkeling, maar kunnen desondanks toch waardevolle informatie geven.

Zo wordt één van de satellieten gebruikt voor het in kaart brengen van scheepsroutes. Een andere satelliet (de Delfi-n3Xt) werd door de TU Delft gemaakt. Die satelliet moet uiteindelijk onderzoek gaan doen naar stuwkracht van raketten. Ook kan de satelliet radio-signalen ontvangen en verzenden.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.