TJ3SAT_cubesat

Posted On November 19, 2013 By In Ruimtevaart And 3086 Views

Eerste satelliet door middelbare school gelanceerd

TJ3SAT_cubesat

Een recordaantal van 29 satellieten gaat vannacht de ruimte in – waaronder een satelliet die door middelbare scholieren is gebouwd. Het gaat om kleine cubesats, en ze vliegen aan boord van een Minotaur-raket vanaf NASA Wallops. Voor de wakkerblijvers is de lancering live bij ons te volgen.

Bekijk hier de lancering live, vanaf 01.30 vannacht:Live streaming video by Ustream

Nog nooit werden er zoveel er in één lancering zo veel satellieten omhoog gestuurd. Nu nemen ze ook niet zo veel plaats in: de satellieten zijn in je handpalm vast te houden. Het gaat om zogenaamde cube-sats, of kubus-satellieten. Dat zijn volledig functionerende satellieten die een stuk kleiner zijn dan normaal. Zo zijn enkele van de mini-satellieten slechts 10 kubieke centimeter.

Veel satellietbouwers, en ook het bestuur van NASA, geloven dat cube-sats de toekomst gaan vormen. De kleine satellieten zijn een stuk minder krachtig dan conventionele satellieten, maar er kunnen er meer van worden gelanceerd. Bovendien zijn ze snel en goedkoop te bouwen, en is het verlies van zo’n satelliet geen miljarden-post.

Schoolproject
Eén van de satellietjes die gelanceerd wordt, is de TJ3-sat. Die cube-sat is door de Thomas Jefferson High School for Science and Technology in Alexandria (Virginia) gebouwd, en reist als eerste school-project-satelliet ooit meer met de Minotaur. De TJ3 is een kleine kunstmaan die data van de aarde kan ontvangen en terugsturen. Zo kunnen er tekst-berichten naar de satelliet worden gestuurd via een speciale app. Een vertaler in de satelliet zal die tekst-berichten dan gesproken naar de aarde terugsturen. Daar zijn ze vervolgens te ontvangen via amateur-radiozenders.

“We zijn er trots op dat Orbital deze mijlpaal kan waarmaken. Vroeger was het lanceren van satellieten alleen voor overheden bedoeld. Sinds een paar jaar kunnen ook universiteiten en bedrijven daar gebruik van maken, en met deze lancering wordt het zelfs voor middelbare scholen mogelijk om kleine objecten de ruimte in te brengen. Hiermee komt ruimtevaart steeds dichterbij en wordt het toegankelijker.”
– De CEO van Orbital Sciences, over het belang van deze lancering

Naast de cube-sats, is de primaire lading van de Minotaur-raket een militaire data-satelliet. Alle 29 satellieten vliegen op een Minotaur-raket, gebouwd door het commerciële bedrijf Orbital Sciences. Orbital bouwde ook de Cygnus-capsule, die eerder dit jaar het ISS bereikte.
Het wordt de 25e lancering van Orbitals eigen Minotaur-raket. De lancering vindt plaats vanaf het NASA Wallops-platform in Virginia.

Tags : , , , , ,

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.