20131121-094743.jpg

Posted On November 21, 2013 By In Ruimtevaart And 5608 Views

Curiosity stopt er tijdelijk mee

20131121-094743.jpg

Mars-rover Curiosity is tijdelijk op stand-by gezet. Dat maakt NASA bekend. De rover is niet stuk, maar heeft wel een storing die eerst onderzocht moet worden.

NASA constateerde een daling in het voltage van de rover. Normaal gesproken draait Curiosity op 11 volt, maar sinds 17 november waren dat er nog maar 4.

Naar verwachting gaat het om een zogenaamde “zachte” kortsluiting. Dat betekent dat er elektriciteit door deels conductieve delen van de rover gaan – in tegenstelling tot een “harde” kortsluiting, waarbij bijvoorbeeld twee draden verkeerd zijn aangesloten. Een zachte kortsluiting is volgens NASA geen probleem voor de toekomstige opdrachten van de rover.

Niet kapot
NASA benadrukt dat de rover het nog steeds doet.

“Curiosity is gebouwd om ook op dit lage voltage te blijven werken, zij het met een wat kleinere capaciteit. De rover kan daarmee de basisfunctie blijven vervullen. Maar voor de zekerheid hebben we de activiteiten van de rover tijdelijk geschorst.”
– Jim Erickson van Curiosity-controlecentrum JPL

Zelf uitgezet
De stand-by-modus is aangezet door de wetenschappers in Curiosity’s controlecentrum, het Jet Propulsion Lab. De rover is door de kortsluiting dus niet zelf op stand-by gegaan.

“Deze stand-by is puur een veiligheidsmaatregel. We zoeken uit wat er mis is gegaan, en of die problemen in de toekomst weer voor problemen kunnen zorgen.”
– Weer Jim Erickson, JPL

Als er meer van dit soort zachte kortsluiting voorkomen, kan de rover minder robuust worden, en minder weerstand bieden voor toekomstige kortsluitingen.

Wanneer Curiosity weer gaat rijden, is nog niet bekend. De komende dagen blijft JPL in ieder geval onderzoek doen naar het probleem.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.