rosetta

Posted On November 12, 2014 By In Achtergrond, Ruimtevaart And 2386 Views

LIVEBLOG: De landing van Rosetta-lander Philae

Op deze pagina houden we live bij hoe het ervoor staat met de landing van de Rosetta-sonde op komeet 65P. Voor alle informatie over deze missie lees je deze achtergrond.

Geen harpoenen
18.14: Philae is op komeet 67P geland! om 17.03.15 Nederlandse tijd kreeg ESA’s controlecentrum in Darmstadt de eerste telemetrie van de lander door. Daarmee is ESA de eerste instantie in de geschiedenis van de mensheid die ooit iets op een komeet heeft laten landen.

Toch moeten we de huid niet verkopen voor de beer geschoten is, want inmiddels gaan er geruchten dat de landing niet helemaal vlekkeloos is verlopen.

De harpoenen van Philae zijn namelijk niet afgeschoten. Daarmee zou de lander zich vast moeten maken aan het oppervlak van de komeet. Er is nog veel onduidelijk op dit moment, al is wel zeker dat Philae nog leeft en werkt. Het is alleen niet bekend hoe stevig de lander nu staat, en of hij niet ieder moment bijvoorbeeld om kan vallen. ESA onderzoekt wat de positie van de lander is, en of het nog zin heeft om de harpoenen alsnog handmatig af te vuren.

We blijven het even afwachten.

GELAND
HET IS GELUKT. VOOR HET EERST IN DE GESCHIEDENIS. HOLY SHIT.

Geland(?)
16.35: En nu gaan we wachten. Als alles volgens planning is gelopen, is Philae zojuist geland op komeet 67P, maar daar horen we over een half uur pas wat over. Om 17.03 Nederlandse tijd weten we meer. Stay tuned!

Blijven
16.20: De Rosetta-sonde zelf blijft mogelijk aan het einde van de missie ook bij komeet 67P. Missieleider Fred Jansen zei dat zojuist. In december is Rosetta klaar met zijn missie. Dan gaat ESA proberen de sonde ook gecontroleerd op de komeet te laten landen.

Fototijd!
15.50:Daar zijn ze dan: de eerste foto’s van de lander! Onderstaande foto werd vlak na de afkoppeling van de lander gemaakt, waar duidelijk de zon en de Rosetta-sonde te zien zijn. De tweede foto is een prachtige afbeelding van de Osiris-camera op de lander, die de hele sonde volledig als een Space Invader op de gevoelige plaat vastlegde.

Rosetta

Osiris

Eerste kiekjes
14.07: De eerste gegevens van Philae druppelen langzaam binnen bij het controlecentrum. Er zitten nog geen foto’s bij, maar die moeten ieder moment komen. Waarschijnlijk is de eerste foto van de lander er eentje van de Rosetta-sonde, net toen de lander ontkoppelde. Tijdens de reis naar beneden worden steeds meer foto’s gemaakt, zodat er in ieder geval iets binnen is mocht Philae onverhoopt crashen.

Toch geen kapotte motor?
11.10: De aandrijving van de Philae-lander is mogelijk toch niet kapot. Om de motor van de aandrijving aan de gang te krijgen, moet een membraam worden doorgeprikt. Volgens bronnen in ESOC (European Space Operations Center) is er een mogelijkheid dat dat toch gebeurt is, al weet ESA dat niet zeker tot de sonde geland is. Ook houden ze nog een slag om de arm, want het is absoluut niet zeker dat de motor start. Just wait and see.

Ontkoppeling!
10.05:Het afstoten van de Philae-lander is succesvol! Om 10.02 ‘s ochtends kreeg ESA binnen dat Philae zich goed had losgemaakt van de Rosetta-sonde. Nu moeten we nog maar 7 uur wachten tot we horen of de sonde echt geland is.

Ontkoppeling?
09.33: Als het een beetje meezit, zijn de sonde en de lander nu van elkaar gescheiden. Daarover horen we pas over een half uur meer.

Problemen met aandrijving
08.45: Er zijn ernstige problemen met de Philae-lander. De aandrijving van het systeem is namelijk kapot, en dat kan wel eens funest zijn voor de lander. Het ‘Active Descent System’ is namelijk nodig om te zorgen dat de lander niet van de komeet ‘stuitert’. Hoewel de Philae-lander zo groot is als een koelkast, weegt het ding slechts een paar gram op komeet 67P, vanwege de lage zwaartekracht.

Philae grijpt zich vast in de komeet met een aantal haken, maar dat is waarschijnlijk niet genoeg om de sonde op de komeet te plaatsen. Het ADS moet tegengas bieden, en zonder dat tegengas kan het wel eens gruwelijk mis gaan…

Desondanks het is er wel groen licht gegeven voor de loskoppeling, want ja, je kunt moeilijk even de ANWB langssturen…

Tags : , , , , ,

About

Comments are closed.